Kartoffeltyskerne på Alheden

Seneste nyt

Danske spor i Altona 7. - 9. juni 2024 - og tur til Odenwald
Der er stadig åben for tilmelding til turen til Altona. Vi oplever sporene efter danskerne i byen, d.

Generalforsamling - endelig dagsorden, Kontingent for 2024, medlemsblad
Spørgsmål om evt. eftertilmelding til frokost kan rettes til foreningens kasserer på mail: frokostgf.

Flere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Tur på Heden 2021


Kongens Hus Hede. Formanden fortæller om Herredsstenene på stien til Mindedalen. (Klik for stort format).
Turen på Heden til de første kartoffeltyskerbosættelser blev afviklet Søndag den 7. november.

Som sædvanligt mødtes turdeltagerne til morgenkaffe emd rundstykke kl. 9.00.

Kl.  9.30 steg deltagerne ombord i en bus fra Midtbus med vor sædvanlige chauffør fra Viborg Turristtrafik- nu en del af Midtbus.

Vi kørte fra Grønhøj Kulturhus ad den sædvanlige rute - tilpasset det nye afgangssted.

Turen gik derfra ad Tohusevej over Stordalen forbi matriklen, hvor  Th. Jungs enke fra Firhuse, Anne Margrethe Lauthin, boede. Frem til Tohuse (Nordre Fredrikshøj) med Hohl/Eva Schönheiterin og Johan Georg Maul/Maria Magalene Schönheiterin. 

Derfra til Hvidevej ud i forlængelse med Storedalen.Vejret var med os i modsætning til forrige tur i 2019, hvor vejen var blødt op ad regnen og delvist spærret af parkerede biler. Deltagerne kunne følge med på et udleveret kort over de mange udflytningsmatrikler. Vi fortsatte ad Skivevejen, hvor der også var et kort til deltagerne over de gårde, hvortil der var sket en udflytning.


Vi kørte ind på Kongenshus hede ved kroen - Matriklen hvor von Kahlen i 1756 begyndte eksperimentet med opdyrkning af heden. Videre til et kort stop ved udsigtstårn med udstillingen over hedens første beboere. Interesserede fik en kort introduktion til Mindedalen for hedens opdyrkere mellem 1850 og 1950 ved den første af Herredsstenene. Tiden tillader desværre ikke, at vi på denne tur går de 800 meter helt ned ad stien til selve Mindedalen for hedens opdyrkere. Vi fortsate gennem Mindeparken mod Resenfelde, hvor vi så mindestenen for ved nedkørslen til husene.                                    

Derfra tilbage  mod Grønhøj til Benslehøj med udflytningen 1793 for nogle af slægterne Berthel, Bitsch - Rost – Cramer

Vi så mindestenen ved den matrikel, Bitsch flyttede ud til.

Som det siges lå Benslehøj Klemimel (Klemt imellem) Firhuse- (Synder Frederikshøj)og Grønhøj. Vi så de enkelte matrikler for de første beboere Jung - Lauth, Hermann (senere Krath – Harritz – Bräuner m.fl.)

Derfra til Frederiks forbi kartoffeltyskernes kirke indviet i 1766. Videre forbi Aktivitetscentret ned ad Park Allé mod Aarestrup gennem Bitsch-landJ med Bitsch-gårde, nu også Würtz og Fielbert-

Forbi Aarestrup hvor Georg Verscht (Ferscht)/Anne Marie Maulin– stamfar til Georgs søn: Georgsen)), Frank,/Marie Besserin, Betzer (Besserer ifølge den tyske kirkebog) og Meier/Christine Maulin. .

Som sædvanlig gjorde vi et kort ophold i Ulvedalene med de første beboere Wackershausen og Herold/Wedel/Wedel, senere Heinrich Maul/Schönheiterin, Georg Frank/Mette Marie Schröterin (2. ægteskab) og Zimmermann/Anna Bräunerin (2- ægteskab)

Retur gennem Aarestrup til den første bebyggelse Haurdal (Havredal/ Frederikshede) til Trehuse - Øster Frederikshøjmed slægterne Bräuner- Senere Bitsch - til højre - Dürr - Würtz og – Cramer. .

Trehuse er indledningen til Bräunerland, som vi kørte igennem til Bräuners Karuphøjgård og videre forbi Gravhøjen Karuphøj.

Næste mål var Skansen der er kendt som Cramer land, selv om der angiveligt har boet 10 slægter i området.

Vejen fører direkte til Berthelland, forbi nedkørslen til Sandkærgårde, som ikke kan ses fra vejen- små 2 km!. Den gamle lade er som bekendt taget ned og genrejst i Grønhøj, hvorfor vi ikke kører ned til dens oprindelige placering.

Derfra direkte til turens slutmål: Grønhøj, den anden kartoffeltyskerbebyggelse.
Vi nåede frokosten 12.05 - kun 5 minutter forsinket.

Opdateret den 19. november 2021



Solskin og fotostop i Ulvedalene

Ulvedalene







© Udarbejdet af ThiseWeb.dk