Kartoffeltyskerne på Alheden

250 års jubilæum


Et overvældende jubilæum

 

250 års jubilæet for kartoffeltyskerne i slutningen af august 2009 samlede utroligt mange mennesker i Frederiks, Grønhøj og Haurdal. De fire dages festligheder var spækket med tilbud, som alle fik overraskende stor opbakning.

 

Vores forening, ”Kartoffeltyskerne på Alheden”, åbnede lørdag Dagcenteret i Frederiks med fremvisning af fotoudstilling, salgsbod og slægtsforskning – og lokalhistorisk arkiv viste gamle jubilæumsfilm. Hele lørdagen var der så fyldt med folk på dagcenteret, at det næsten var umuligt at komme omkring.

 

Fra salgsboden blev bl.a. solgt rigtig mange jubilæumsbøger. Salget fortsatte ved festen om søndagen i Alhede Hallerne – og der er på nuværende tidspunkt solgt omkring 1200 af de 1500 eksemplarer, vi fik trykt.

 

Jubilæets helt store overraskelse var nok, at der til begge gudstjenester kom så mange mennesker, at ikke alle kunne komme ind i kirken. Og ved den efterfølgende kransenedlæggelse dækkede publikum en stor del af kirkegården.

 

Over 700 mennesker deltog i jubilæumsfesten søndag eftermiddag, hvor underholdningen fra Prinsens Musikkorps, Skive Musikskoles store kor – og ikke mindst den festlige kartoffel-buffet betog deltagerne. Foreningen fik mange gaver ved den lejlighed, og gaverne vil blive vist frem på det kommende slægtstræf, inden de placeres på kartoffeltyskermuseet.

 

Frederiks, Grønhøj og Haurdal fik ny kunst i anledning af jubilæet. Der er tale om smedejerns-kartoffelkurve og en stor stenskulptur, ”Integration”. Kunstværkerne er bestemt værd at se under et kommende besøg i området.

 

Foreningen har fået meget omtale i pressen på grund af jubilæet. Den store opmærksomhed på kartoffeltyskerne har fået rigtig mange efterkommere til at melde sig ind i foreningen .

 

 

 

 

 



Jubilæumsbogen ”Barn af kartoffeltysker”

 

Bogen er udgivet af efterslægtsforeningen ”Kartoffeltyskerne på Alheden” i anledning af, at det er 250 år siden, de første kartoffeltyskere kom til Alheden.

Men det er ikke en ordinær jubilæumsbog. Det er en bog, som er skrevet af efterkommere af kartoffeltyskere. Der er 23 personlige historier i bogen – og det er første gang nogensinde, at der i bogform er samlet så mange menneskelige beretninger om kartoffeltysker-liv.

De, der fortæller, er 6., 7. og 8. generation af de tyske indvandrere. Og da de fortæller om deres liv med forældre, bedsteforældre og oldeforældre, når bogen langt tilbage mod den første indvandrer-generation.

Geografisk set har alle et eller andet nært tilhørsforhold til Alheden, hvor kartoffeltyskerne boede i mange generationer, inden de blev spredt ud over hele landet som i dag.

Der er tale om meget varme og personlige historier, som samtidig giver en masse informationer om det liv, kartoffeltyskerne har levet. Historierne er krydret med et væld af gamle fotos – og det er første gang nogensinde, at så mange kartoffeltysker-fotos vises frem på én gang.

Når man læser historierne, går det igen, at mange af forfatterne har oplevet, at de ældre generationer skammede sig over at være kartoffeltyskere. Nogle skiftede endda deres tyske navn ud med et dansk for at begå sig. Som børn blev de drillet i skolen, fordi de havde tyske navne.

Men i dag ser det anderledes ud. Det lyser ud af historierne, at forfatterne er stolte af at være ud af kartoffeltysker-slægt. Og det er de, fordi de kan se, at forrige generationer har klaret sig trods tunge odds. De kæmpede sig til en tilværelse på den barske hede ved stor arbejdsomhed, flid, udholdenhed, dygtighed og sammenhold – egenskaber, som også hersker i de nuværende kartoffeltysker-generationer, oftest parret med temperament og livsglæde.

I bogen er der desuden en længere beretning, skrevet af slægtsforsker Jan Hyllested, om de allerførste 15 tyske familier, der 28. august 1759 brød op fra Kurpfalz for at begive sig til Frankfurt inden den lange rejse til Alheden. Beretningen fortæller desuden om den fortsatte udvandring i resten af året 1759. Ved årets udgang var således 35 familier indvandret. Det er første gang der på denne vis er sat fokus på den allerførste udvandring.

Endelig slutter bogen med en beretning om foreningen ”Kartoffeltyskerne på Alheden”, der i 2010 har 25 års jubilæum. En forening med over 600 medlemmer fra hele landet. En forening med slægtsforskning, eget museum og meget socialt samvær.

Det har været en stor glæde for mig at skive, samle og redigere denne bog. Som 7. generations kartoffeltysker har jeg bevæget mig rundt som i én stor familie. Og jeg vil gerne takke de mange bidragydere, fordi de har overladt mig deres historier, som jeg håber rigtig mange mennesker ud over hele landet vil få glæde af at læse. Også selvom de ikke selv er ud af kartoffeltysker-slægt.

 

Elsa Steen Ølgaard

 

Bogen kan købes ved henvendelse til Anna Dürr på 86615820.

Pris: 150 kroner.

 



© Udarbejdet af ThiseWeb.dk