Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur på heden 2017 søndag den 5. november

Søndag den 5. november:

Turen på heden
varede ca. 2½ time. De 47 deltagere blev kørt til de første bosættelser og hørte om disse. Endvidere så vi nogle af de steder, hvortil nogle slægter udflyt­tede til i 1779 og 1793. I år også nogle af de senere udflytninger, specielt i Hjortedalen og Stordalen.
Turen gik via
Aarestrup med bl.a Fielbert, og Besser til Ulvedalene (Wackerhausen, Franck – og endelig Herold, der blev skovfoged, videre til Havredal med de reformerte kolonister - for mange til at blive nævnt enkeltvis. Gennem den gamle bygade forbi den gamle smedje til Trehuse (Breuner og Dürr) via Karuphøj (Breuner) og Skansen – i dag kendt for Cramerslægten, men oprinde­ligt var der 10 slægte. Derfra til den anden store bebyggelse Grønhøj. 

Via Stordalen til Tohuse og ad Mønstedvejen og Hvidevej til for­længelsen Hjortedalen med udflytterslægter som Cramer (nu beboet af Harritz), Daniel Krath, Laier, Philbert, Herold, Bitsch og Bärtel m.fl. Ad Grønhøj-Skivevejen forbi von Kahlens Kongenshus (i dag kro) over Kongenshus Mindepark medudsigtstårnet, Resenfelde (Dürr, Harritz og Kriegbaum) samt Firehuse.(Jung - Lauth, Hermann (senere Krath – Harritz – Bräuner m.fl.

Opdateret 10. November 2017Deltagerne på Wackerhausens (- og senere Franks) nabogrund til Herold i Ulvedalene

Mindestenen på vejen ned til Resenfelde.

Deltagerne ved stien ned til Mindedalen i Kongensus. Formanden forklarer betydningn af stenene.© Udarbejdet af ThiseWeb.dk