Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Tur på heden søndag 3. november 2013


Nogle af deltagerne på stien, der fører ned til Mindeparken i Kongenshus.

39 medlemmer af foreningen deltog på årets "Tur på heden" der blev afviklet søndag den 3. november i forbindelse med slægtstræffet.

Turen gik til de områder, hvor de første kolonister bosatte sig, samt nogle af de steder, som de selv eller deres børn senere flyttede ud til. Turen startede gennem Aarestrup med åen, der betød meget for de første kolonister, Ulvedalene, hvor vi så matriklen, hvor Herold i 1798 kom til som skovfoged i den flotte og særprægede natur, da han flyttede ud fra Havredal. Derefter gik turen til den første kolonistby, der oprindelig hed Havredal, men af kolonisterne blev kaldt Frederikshede. Turen fortsatte til Trehuse og Skansen, hvor der blev fortalt om baggrunden for det lidt særprægede navn. Derfra til kolonistbyen Frederikshøj, oprindeligt Grønhøj, det navn, byen her i nutiden har fået tilbage. Videre til Tohuse og retur via Hjortedalen/Stordalen til Kongenshus, hvor vi kørte gennem det fredede lyngområde med et kort ophold ved stien med stenene, der dels viser, hvilke herreder, der gjorde noget ved opdyrkning af heden, dels hvor store arealer, der blev opdyrket i perioden 1850 - 1950. Herfra til Resenfelde, Benslehøj, Firehuse retur til Frederiks. 


Opdateret 6. november 2013Deltagerne ved en af de mindesten, der viser, hvilke herreder, der opdyrkede heden samt andelen af heden i 1850 og i 1950.© Udarbejdet af ThiseWeb.dk