Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 25/8 -1/9 2012 til Odenwald/Schweiz


Udsigt fra hotellet i Wildhaus til bjergkæden Kurfürsten. Klik på billederne for at se dem i stort format

Turen foregik i dagene den 25. august til den 1. september.

De første to nætter overnattede vi på Hotel Berghof ved Reichelsheim midt i Odenwald. Hotellet ligger tæt på Lauths "hjemby" Klein-Gumpen, som vi passerede på turen til Schlierbach med den særprægede reformerte kirkegård, Fra Schlierbach kørte vi til Schriesheim og så "Würtzernes hjemby". Derefter til "Bitschbyen" Reichenbach, hvor menighedsrådet var vært for en frokost på restaurant Zur Traube, inden vi overværede optoget i forbindelse med Kerwefesten.

Fra Reichenbach besøgte vi Hof Gehron, gården, hvor den fra Schweiz indvandrede Christian Pitschi (Bitsch) først bosatte sig ved ankomsten til Odenwald. Gården kom i Christians datters varetægt. De nuværende ejere er direkte efterkommere efter Christian Pitschis datter. 

Dagen efter gik turen til Schweiz via slusen ved Markolsheim ved Rhinen på vej til frokost i Riquiwihr i Alsace i det område, hvor forskellige fyrster af Würtemberg boede, da de deltog i nogle af de krige, der fik flere til at søge lykken på jyske hede.

 
Foreningens dansktalende, tyske ven Peter Gesang fortæller om Schriesheim.

Fra Frokosten på Zur Traube i Reichenbach

Udpluk af gruppen under formiddagspausen ved Markolsheimslusen i Alsace på vej til Schweiz

Del af deltagerne i festoptoget ved Reichenbachs Kerwefest

Vi boede på hotel i Wildhaus i Schweiz. Hotellet var bl.a. udgangspunkt for besøg i Bitschslægtens hjemstavn, Schiers, hvor Bitschslægten boede før udvandringen til Odenwald og efterfølgende til Alheden.

Vi besøgte Ritterhaus i Ürikon, som slægten Würtz byggede i 1492. Vi var så heldige at komme ind i hans daværende privatbolig i Burgstall ved siden af Ritterhaus. Her så vi det originale loft, hvor der var 3 indskårne våbenskjolde (se det ene under fotos). Det er normalt ikke muligt at bese det, da boligen i dag er udlejet til privatbolig.  Endvidere så vi  Lochhaus i Erlenbach, hvor andre af Würtzslægten boede.

Derfra sejlede vi til Zürich, der havde direkte betydning for Würtzfamiliens liv. Vi så den imponerende kirke, Grossmünster, hjemsted for den reformerte tros "stifter" Zwingli. Kirken har på den måde betydning for alle de indvandrerfamilier, der tilhørte den reformerte tro. Den har direkte betydning for Jacob Wirtz fra Erlenbach, da han fik døbt tre børn i kirken, hvor Zwingli fungerede som kirkens præst. I dag er kirken også kendt for glasmosaikker, bl.a. af schweizeren Giacometti, der i lighed med Chagall også har lavet mosaikker i Fraumünsterkirken, som vi også besøgte. Endvidere så vi "Wasserkirche" og hørte om dens glasmosaikker. Desuden fortalte de kompetente guider fra Kunst-Kontakt, Yvonne Türler og Anne-Laure Jean, om de tre kirkers dramatiske rolle i Zürichs historiske udvikling.

Zwinglis fødehjem, 600 meter fra vort hotel i Wildhaus, blev også beset. Her fik vi en interessant beretning om Zwinglis liv fra fødslen til hans dramatiske død.

Kloster Einsiedeln, der havde Würtzslægten som forvalter af klosterets jordbesiddelser i Erlenbachområdet og som fik deres vin leveret fra Würtzfamilien i Lochhaus, blev også besøgt. Klosteret er herudover kendt for deres Sorte Madonna.

Desuden var der tid til at se noget af den flotte schweiziske natur, bl.a. så vi - efter et ophold i Liechtenstein - Taminaslugten, en dyb kløft udgravet af Rhinen.
Frokosten nydes i solskin ved Tamianslugten.

En del af gruppen på vej ud af Taminaslugten

Medlemmer af Schiers Trachtengruppe: Christine og Rosemarie jodler for os ledsaget af Andys harmonika i Schiers kirke, som Bitsch var tilknyttet i 1600-tallet)

Der jodles i landsbyen Montagne (Montania), hvor Bitsch boede i 1600-tallet

Montagne: Foreningens ven Karin Willis, i baggrunden præsidenten for Trachtngruppe Schiers, Isabelle Meier.

Ad søvejen på vej til Zürich og besøg i Grossmünster, hvor reformatoren Zwingli døbte 3 Wirtz (Würtz)børn.

Fra sejlturen på Zürichsøen

Gruppen ved Ritterhauskapellet i Erlenbach, hvor Würtz var amtmænd for Kloster Einsiedeln.

Lydhørhed i kapellet ved oplægget i Ritterhaus om Würtz´s tid i Erlenbach.

Wirtzvåbenskjold i det originale Loft i Amamnstuen i Burgstall - Würtz´es privatbolig i 1500-tallet i Ürikon (foto. Ueli wirz)

Hjemturen gik over Ladenburg med frokost i Würzbürger Hof, hvor der blev serveret Tafelspitz og den meget lækre Frankfurter grüne Sauce med 8 krydderier som tilbehør. Efter frokost guidede Karl-Peter Klaus fra Heimatbund os på en inspirerende og humoristisk måde gennem byen. Den efterfølgende tur til vort overnatningssted,  Hotel Eydt i Kircheim, gik planmæssigt.

Lørdag var så turens endelige hjemrejsedag med formiddagspause i Schokoland Rausch i Peine og frokost på Tepes Hotel i Schwarmstadt inden vi til tiden nåede de enkeltes bestemmelsessteder i løbet af aftnen.

Opdateret den 12.september 2012

Frokost på Würzbürger Hof i Ladenburg med Karl-Peter Klaus, Heimatbund, for bordenden. Værtinden Ulrike Söhn indkasserer for fortæringen.

Karl-Peter Klaus, Heimatbund, har sikret sig et tørt sted, mens han fortæller om Markedspladsen i Ladenburg

Foreningens gave til Karl-Peter Klaus faldt på et tørt sted.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk