Kartoffeltyskerne på Alheden

Seneste nyt

Danske spor i Altona 7. - 9. juni 2024 - og tur til Odenwald
Der er stadig åben for tilmelding til turen til Altona. Vi oplever sporene efter danskerne i byen, d.

Generalforsamling - endelig dagsorden, Kontingent for 2024, medlemsblad
Endelig dagsorden til generalforsamlingen 27.april samt dagens fulde program incl. minislægtstræf og.

Flere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Bustur til Leutershausen juni 2008


Römerberg i Frankfurt, hvor familierne samledes inden udrejsen til Danmark

 

Årets bustur i juni gik til Odenwald, et område mellem Darmstadt og Heidelberg, hvorfra de fleste tyske kolonister på Alheden udvandrede. Tur-deltagerne boede på hotel i Leutershausen.

I byen så deltagerne ved den evangeliske kirke kirkebogen med den på Alheden senere så berømte indvandrer, skolemester Anton Paulis navn. Efter besøget gik nogle deltagere til Schriesheim efter at have set brønden, der står på det sted, hvor Paulis skole lå.

I Schriesheim viste arkivar Hans-Jörg Schmidt på førstesal i det gamle rådhus de gamle bøger frem, hvori der er notater om salg af kolonisternes ejendele før afrejsen til Alheden i 1759.

En af dagene tog deltagerne til Frankfurt, hvor de første kolonister samlede sig på torvet Römerberg, inden de i kolonne begyndte rejsen til Danmark. I Engelsbach så deltagerne kirken og fik lidt af kirkens historie at vide. Ved den efterfølgende kaffe i menighedshuset kunne deltagerne se fire små modeller af kirkens udseende gennem tiderne. Foreningen fik flere hefter og bøger om kirken og byen – og Verner Dürr fik overrakt en kopi af kirkebogen med indførelsen af Johann Peter Dörrs dåb i 1709 – en af indvandrerne på Alheden.

I Heidelberg så deltagerne Providenz-kirken, som er den protestantiske kirke, som forfædrene fra Kohlhof brugte. I Kohlhof spiste deltagerne ”Maultasche” på Alter Kohlhof. Det er hakket kød, flæsk og okse, spinat, krydderurter gemt i dej, kogt i vand. Spisen opstod som en ret i fastetiden, hvor man ikke måtte spise kød. Men slagteren nær Kloster Maulbrunn mistede for mange kunder i fastetiden, så han fandt på at putte kødet ind i dej, så Gud ikke kunne se det. På hjemturen kørte bussen igennem Bammental (Gantzhorn) og Moosbrunn (Herbelscmidt).

I Gronau så deltagerne kirken og det gamle rådhus. Turen gik så til Lorsch, hvor Kloster Lorsch har haft stor betydning for byerne i Bergstrasse. Torhalle er den mest berømte bygning ved klosteret. Den kom i 1991 på Unescos liste over verdens kulturskatte.

I Ladenburg så deltagerne kirken Sct. Gallus, hvor Aksel Kramer fra bestyrelsen fortalte om konflikten mellem reformerte og lutheranere, før de udrejste til Danmark. Spadsereturen gik gennem Mühlgasse, hvor der i tiden inden udvandringen var en kirkesal.

En køretur ad Bergstrasse var også på programmet. I Schönberg ligger husene, hvor Lauth, Filbert, Dürr og Kriegbaum boede, og i Elmshausen så deltagerne det gamle rådhus indeni. I Reichenbach viste præsten, Thomas Blöcher, en gammel bjælke frem, der var fremkommet ved restaureringen.

I Ernsthofen (Maul) besøgte deltagerne kirken, og de fik den gamle kirkeklokke at høre, som også blev brugt i forfædrenes tid inden udvandringen. På turen kørte bussen gennem Knoden (Harritz) til Schlierbach.

Busturen varede syv dage. Deltagerne rejste med Sørens Rejser fra Kjellerup i røgfri 4-stjernet bus til 55 personer.
 




Medlemmer af slægten Maul foran Maul-gården

Under kastanietræet i Gronau

Gamle bøger i det gamle rådhus i Schriesheim

Præsten i Ernsthofen med det gamle dåbsfad

Et våbenskjold fra familien Maul

Et af de ældste spisesteder i Frankfurt, bygget i 1479

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk