Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Om bustur til Schweiz og Tyskland i 2007


Würtz´erne foran Ritterhaus i Ürikon

Årets bustur i juni gik rigtig nok til Odenwald, et område mellem Darmstadt og Heidelberg, hvorfra de fleste tyske kolonister på Alheden udvandrede. Men den gik også til Schweiz – for at se de steder, hvor forfædre til slægterne Bitsch og Würtz udvandrede fra til Tyskland i 1600-tallet.

Ved Schiers besøgte vi en lille bjerglandsby, Montagna, hvorfra Christian Pitschi (Bitsch) udvandrede for at bosætte sig i Odenwald. Vi så kirken i Schiers, hvor slægten kom – og vi fik en stor oplevelse ved at besøge et schweizisk hjem, idet foreningen har kontakt til danske Karin Willi i Schiers. I hjemmet blev der mulighed for at affotografere kirkebogen.

 
Bitsch´erne i Montagna, en lille bjerglandsby ved Schiers

Karin Willi foran sit schweiziske hjem

Ved Zürichsee fandt vi Würtz´ernes hjemsted, dels Ürikon, et imponerende herregårdslignende sted med kapel og Ritterhaus, bygget af slægten, og senere Erlenbach, hvor Jacob Wirz i 1548 byggede Lochhaus ved søen. Han var desuden forvalter på Kloster Einsiedeln, et stort kloster med

rigt udsmykket kirke, hvor vi så Den sorte Madonna. Foreningen har kontakt til den lokale Ulrich Wirz, (Würtz).

Med udgangspunkt i Heppenheim i Odenwald kørte vi ad Niebelungenstrasse til Schönberg, hvor vi så huse med tilknytning til slægterne Kriegbaum, Filbert, Dürr og Lauth. Vi kørte over Elmshausen til Reichenbach med kirken, som vores forfædre har været i. Den gamle dåbskande og dåbsfad i tin, som blev brugt ved dåben af vores forfædre, er atter hentet frem fra gemmerne. Mange familier udvandrede herfra til Alheden, bl.a. Bitsch, Harritz og  Kriegbaum. I Reichenbach tog borgmester Kaltwasser imod foran kirken med en boggave til alle i rejseselskabet. Fra Reichenbach kørte vi over Knoden, hvor Harritz-gården endnu ligger.

I Schriesheim, hvor bl.a. Agricola, Morratz og Würtz udvandrede fra, åbnede byens arkivar det gamle rådhus for os. I rådhusets øverste etage blev beslutningen om udvandring til Alheden taget i 1759.
Dåbsfad og dåbskande i tin fra 1748 i Reichenbach Kirke

Bussen fra Sørens Rejser ved kanten af Zürichsee

I Ladenburg tog byens borgmester og formanden for Heimatbund Ladenburg imod hele rejseselskabet – og foreningen fik gamle avisartikler, der fortalte om, da Cramer, Herold og Rost udvandrede. Bagefter var der en byrundtur med guide på både tysk og dansk.

Busturen, der i alt varede otte dage, blev gennemført uden personuheld af nogen art og i et dejligt sommervejr. Vi rejste med Sørens Rejser fra Kjellerup i røgfri 4-stjernet bus til 54 personer – og vi havde alle tiders mest hjælpsomme chauffør.
Zur Sackpfeife, weinstube fra 1500-tallet i Ladenburg

Modtagelse i Ladenburg

Rejseselskabet med borgmester Kaltwasser på kirketrappen i Rejseselskabet med borgmester Kaltwasser på kirketrappen i Reichenbach

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk