Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Italien - Savoien


PÅ turen i forfædrenes fodspor 2024 kørte vi efter 3 døgn i Schweiz til Savoien, Norditalien for at se Valdesrnes område omkring Torre  nuværende Piemonte i Italien tæt ved den franske grænse, . Et godt udgangspunkt til den del af  Savoien, hvorfra Bärtels hustru Pastres slægt kom fra og grave dynere ned i deres historie, der hang sammen med forfølgelsen af Valdeserne.

Vi fik en rundvisning i deres kirke, synodehallen samt museet for Waldenserne og hørte om deres historie og levevis.

Der blev tid til i alt 3 udflugter:
a) Agrognadalen hvor mange Waldensere boede, da de ikke havde lov til at bo i byerne. Vi så museet for de waldensiske kvinder, der spillede en stor rolle fra bevæglesens start til i dag. Derfra gik turen til fods til Chanforanmonumentet, hvor waldenserne i 1532 efter et 6 dages møde hvor de tilsluttede sig den calvinistiske reforrmation.
500 meter derfra besøgte de raskgående en hule Gheisa d´la Tana, hvor waldenserne skjulte sig i tider med forfølgelse.

B) Pragelatodalen var turens egentlige mål. Det var fra denne dal, Pastres slægt udvandrede, da Valdeserne blev endegyldigt udvist efter den nordlige del af Val Chisone i Savoien blev overtaget af Frankrig. 
Da Frankrig havde ødelagt kirkebøgerne i området, var vi ikke i stand til præcist at sige, hvor Pastre boede - men vi så området, herunder de bakker, de kom ned af under "den glorværige tilbageveneden", som Arnauds tilbagevende i spidsen for en større Valdeserhær efter et ophold i Nyon, Schweiz blev kaldt!

C) Sidste udflugt gik til Waldeserbyen Prali i 1454 meters højde gennem den smukke Val Germannasca. Det var den første større bosættelse efter den glorværdige tilbagevenden.
Vi så templet - som deres kirke kaldes - og museet indrettet i det gamle tempel.

Prali er særlig derved, at stort set alle i byen er tilsluttet den Valdesiske menigghed. 

Afslutningsvis fik vi frokost i menighedens økunmemiske center 600 meter over Prali. 

Efter 4 dage i det italienske blev kursen sat mod nord gennem et storslået italiensk landskab i Aostadalen. Vi nåede vort sidste overnatningssted i Schwanheim, byen, hvor Bräuner blev født.  
Efter morgenmaden søndag blev kursen sat mod Danmark.

Opdateret 22. februar 2024


© Udarbejdet af ThiseWeb.dk