Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Tur på Heden 2023

Opdateret den 12. oktober 2023

Bustur på heden 2023 søndag den 5. november kl. 9.30. Rute:
Ruten starter fra Aktivitetscentret gennem "Bitschland'" - hvor mange fra Bitschslægten flyttede ud til efter 1779. Ad små veje forbi en Fielbertgård, hvor nogle fra slægten har boet på matriklen siden ca. 1850. Videre til Årestrup hvor bl.a. Besserslægten fra starten i 1778 ejede 2 gårde. De boede der sammen med Franck, Ferscht (Verscht), Georgsen og Meyer.
Turens første fotostop er i Ulvedalene, som er ukendt for de fleste og altid overrasker førstegangsbesøgende. Vi ser Herolds matrikel, da han blev skovridder, og tillader vejen - op til Wackershausens, som Franck siden overtog. 

Videre til den første egentlige kolonist (kartoffeltysker) by Havredal, hvor de første 30 kolonister bosatte sig i 1760. Gennem den gamle Bygade med den gamle smedje – Bräuners smedie fra 1800-tallet?

- til Trehuse, hvor 3 Breunerbrødre var de første kolonister. Senere  kom også Dürr og Würtz til. Turen fortsætter gennem Bräunerland med Karuphøj.

Herfra til Skansen – mest kendt for Cramerslægten, senere flere slægter. Videre til ”Bertelland” forbi sidevejen til Sandkærgårde, der ikke længere er med - laden er flyttet til Grønhøj. Videre til netop den anden store kolonistby Grønhøj, op gennem Stordalen til Tohuse med de første bosættere Maul og Hohl.

Næste mål er Hvidevej til Hjortedalen med udflytterslægter som Cramer (nu beboet af Harritz), Daniel Krath, Laier, Philbert, Herold, Bitsch og Bärtel m.fl.

Ad Grønhøj-Skivevejen til den nuværende Kongenshus kro. Selv om den er opkaldt efter von Kahlens hus. Slægtsforsker Bjarne Nørgaard har fundet stedet, hvor det oprindeligt lå på den anden side af vejen. Vi forklarer det, så man selv kan opsøge stedet senere. Videre over Kongenshus Mindepark (hvor filmen Bastarden blev optaget) til fotostop ved udsigtstårnet – udsigt til Resenfelde (Dürr, Harritz og Kriegbaum) og eneste toiletmulighed - og stien med mindestenene ned til Mindedalen. Videre gennem Kongenshus, ser mindestenen ved nedkørslen til Resenfelde. Via Benslehøj med Bitsch (med mindesten for udflytningen), Berthel, Cramer og Rostudflytningen i 1793 til Firehuse med de første udflyttere i 1779 Jung, Lauth og Hermann. Senere Krath (1865), Harritz og Bräuner m.fl. til stedet.
Tilbage til Frederiks forbi kirken tidsnok til frokosten kl. 12.00 i Aktivitetscentret som planlagt.

Praktiske oplysninger:
Turen starterKl. 9.30. 
 (Morgenkaffe med rundstykke for turdeltagerne kl. 9.00 er inkluderet). Pris 75 kr. for medlemmer. 100 kr. for ikke-medlemmer, herunder pårørende, der ikke er medlemmer. Bindende tilmelding på mail  hedetur@kartoffeltysker.dk  eller telefonisk til foreningens sekretær. Anna Dürr – om muligt med medlemsnummer senest fredag den 27. oktober.
Forudbetaling mulig på 
MobilePay: 662810 eller via netbank Reg. nr. 7045 kontonr. 1211810. Husk at skrive ”hedetur” – samt om muligt medlemsnummer!

Opdateret 12. oktober 2023.
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk