Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 2023 fuldtegnet - Schweiz - Norditalien

Turen blev afviklet i dagene den 3. - 11. juni  med 49 deltagere.
Efter opsamlingen gennem Jylland nåede vi vort overnatningssted i Alsfeld til aftensmadstid og tid nok til en aftentur gennem den den smukke bindingsværksby.

Turens 2. dag var transport til vort hotel de næste to nætter i Grüsch ved Schiers i Graubünden, Schweiz. Vi ankom tidsnok til besøg i Bitschbyen Schiers, hvor vi på kommunekontoret kunne se den gamle kirkebog med Bitschindføringerne og efterfølgende besøg i deres dåbskirke i byen. 
Næste dag var vi på besøg i Eindideln med det berømte kloster. Dernæst gik turen til Zürich hvor vi så Zwinglis kirke Grossmünster,  hvor flere af Würtsslægten blev døbt. Turen tilbage til hotellet gik via Würtzbyen Erlenbach  samt slægtens Ritterhaus.

Efter 2 nætter i Schweiz var næste mål vort hotel de næste 4 nætter i Torre Pellice, egnen hvorfra Bärtels hustru Pastres slægt kom fra i Savoien, nuværende Piemonte i Italien tæt ved den franske grænse.Dagene blev brugt til at udforske Waldensernes kultur og religion.

Vi fik en rundvisning i deres kirke, synodehallen samt museet for Waldenserne og hørte om deres historie og levevis.

Der blev tid til i alt 3 udflugter:
a) Agrognadalen hvor mange Waldensere boede, da de ikke havde lov til at bo i byerne. Vi så museet for de waldensiske kvinder, der spillede en stor rolle fra bevæglesens start til i dag. Derfra gik turen til fods til Chanforanmonumentet, hvor waldenserne i 1532 efter et 6 dages møde hvor de tilsluttede sig reformationen.
500 meter derfra besøgte de raskgående en hule Gheisa d´la Tana, hvor waldenserne skjulte sig i tider med forfølgelse.

B) Pragelatodalen.blev også besøgt. Det var fra denne dal, Pastres lægt udvandrede.

C) Sidste udflugt gik til Waldenserbyen Prali i 1454 meters højde gennem den smukke Val Germannasca. .

Efter 4 dage i det italienske blev kursen sat mod nord gennem et storslået italiensk landskab i Aostadalen. Vi nåede vort sidste overnatningssted i Schwanheim , byen, hvor Bräuner blev født.  
Efter morgenmaden søndag blev kursen sat mod Danmark.

Opdateret den 13. juni 2023
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk