Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 2017.

1 overnatning på hotel ”Zum Schwalbennest” i den hyggelige bindingsværksby Alsfeld. 5 nætter på Hotel Grüsch i Grüsch, Graubünden, Schweiz og 1nat på hotel Freizeit Auefeld, Hannoversch Münden.

Program:
Lørdag den 9. september:
Afgang Viborg Svømmehal med opsamling i Frederiks, Dagli`Brugsen, Herning Banegård, Vejle (DTC-centret), Kolding Busbanegård, Rødekro, Grænsen - ved Poetsch.
Overnatning på Hotel hotel ”Zum Schwalbennest”, Alsfeld, 550 km fra grænsen.
Afhængig af trafikken ankommer vi ca., kl. 17.30. Efter aftensmaden bliver der forhåbentlig bliver der tid til at gå en tur i den idylliske middelalderby, hvis centrum ligger 5 minutters gang fra vort hotel.

Søndag den 10. september:
På vej til vort hotel de næste 5 nætter, Hotel Grüsch i Graubunden, Schweiz, holder vi pause i den idylliske franske by Riquewihr (mulighed for frokost) ca. 375 km) inden de sidste ca. 280 km ti vort overnatningshotel, hvor vi afhængig af trafikken kommer i god tid inden aftensmaden kl. 19.

11. – 15. september

De næste 4 dage besøger vi steder af betydning for kartoffeltyskerslægterne. Udover de klassiske Bitsch og Würtzsteder har vi som noget nyt også Frank og Gantzhorn på programmet. I 500-året for reformationen kan vi ikke undgå at berøre temaer som Schweiz og Luther – samt selvfølgelig den store schweiziske reformator Zwingli, bl.a. med besøg i de vigtigste byer Glarus (ny) Einsiedeln – hvor klosterets vinkælder med Würtzforbindelse findes - samt Zürich med Zwinglis Grossmünsterkirke.

Mandag den 11. september
Mandagens program består udelukkende af nyheder. Vi besøger Neurbrunn med tilknytning til Johann Heinrich Würtz via sin farmor Anna Bollinger og hendes far Hans, der flyttede hertil fra Steig. Vi ser kirken i Turbental, der var Neubrunns sognekirke. Derfra til Wülflingen, hjemby for Balthasar Lehr, der har tilknytning til Johann Heinrich Würtz via hustruen Johanne Maria Ulrichs mor Anna Margaretha Lehr, hvis slægt kom herfra.  
Efter Wülfingen med frokostmulighed kører vi via Steig til Birmensdorf, hjemby for kolonisten Johann Franks morfar Hans Jacob Zehnder – og dermed naturligvis også forbindelse til Franks mor!  Vi ser kirken inden vi returnerer til aftensmad på hotellet.

Tirsdag den 12. september:
Vi kører til Oberösch, hjemsted for kolonisten Gantzhorns farmor og videre til sognekirken i Kirchberg hvor vi ser kirken og kirkegården. Derfra til Luzern, hvor vi har god tid til at se den interessante og smukke by (frokostmulighed) inden vi returnerer til vort hotel, hvor vi spiser aftensmaden.

Onsdag den 13. september
Vi starter med at køre til Glarus, hvor vi hører lidt om reformatoren Zwingli, der havde sit første embede efter han forlod hjembyen Wildhaus. Ligesom Zwingli kører vi derefter til Einsiedeln, hvor vi kommer omkring frokosttid. Byen er berømt for sin klosterkirke med den sorte madonna. Kirkens overdådige rigdom fik Zwingli til i protest at søge til Zürich hvor han gennemførte sin billedstorm i Grossmünsterkirken. Einsiedeln har forbindelse til Würtz, da de leverede vin til klosterkirken. Vi besøger vinkælderen.
Der er mulighed for at se en halvtimes film om livet i klosteret.  Derudover har byen en gammel honninghjertebutik med et tilhørende lille museum.
Vi forlader byen i god tid til besøget i Schiers, hvor vi ser Bitschslægtens kirke. Vi håber, er, bliver mulighed for i små grupper at se kirkebogen med Bitschindføringerne. Mulighed for at komme til Montagna, landsbyen hvor Bitsch stammer fra, hvor vi under aftensmaden på hotellet får et gensyn med to gode bekendte fra Schiers Trachtengruppen, der underholder os med schweiziske sange.

Torsdag den 14. september
Vi kører til Zürich, hvor vi får en bytur til fods i det gamle håndværkerkvarter i Zürich, inden vi slutter af ved Grossmünsterkirken. I denne kirke er bl.a. Hans Würtz døbt 1535.  Der er tid på egen hånd til at se kirken og i øvrigt nyde byen (frokostmulighed).
Derefter sejltur til Arensbach, hvor vi ser Lochhaus, Wurtzfamilien fødehjem for bl.a. Hans Heinrich Würtz 1590. Også Ûrikon, hvor de først kendte Würzer boede, skal vi se inden vi returnerer til aftensmaden på hotellet.

Fredag den 15. september

Kursen sættes 600 km nordpå til vort overnatningshotel i Hannoversch Münden. Tillader trafikken kommer vi i god tid inden aftensmaden – og forhåbentlig mulighed for en aftentur i den smukke middelalderbys centrum små 2 km fra hotellet.

Lørdag den 16. september:
Turen går endegyldigt mod Danmark – med pause i Schokoladelandet i Peine inden den fælles frokost i Tepes Gasthof, Schwarmstedt. Vi forventer at være ved grænsen mellem kl. 17 og 18, afhængig af trafikken.
Pris: 5.000 kr. med halvpension pro person ved overnatning i dobbeltværelse. 5.300 kr. for enkeltværelse med halvpension. Tillæg på 200 kr. for ALLE ikke-medlemmer. Depositum 1250 kr. skal være indbetalt senest 1. maj. Restbeløbet senest 9. juli.

Turen er udsolgt. Spørgsmål om venteliste kan rettes til foreningens sekretær Anna Dürr.
Forbehold for evt. nødvendige ændringer.

Opdateret 10. marts 2017


© Udarbejdet af ThiseWeb.dk