Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur til Odenwald 15. - 22. september 2010

Onsdag opsamling gennem Jylland med ophold ved grænsen til ”Hotel Eydt” i Kirchheim, hvor middagen ventede. Derefter de sidste kilometer til ”Hotel Berghof” i Erzbach v/Reichelsheim.
 
Torsdag  morgen kørte vi via Lindenfels til Knoden (Harritz gården) før vi fortsatte til Bitsch-gården i Obere Raidelbach. Nu beboet af familien Gehron.
Derfra til Schönberg slot til en rundvisning.
Frokosten på ”zur Traube”- den gamle Bitsch-kro - i Reichenbach - hvorefter vi mødtes i kirken med præsten Thomas Blöcher, der fortalte om kirken og kirkens inventar.
 
I dagens anledning var den dåbs kande fra 1749 - som var i brug var i brug på udvandrer tiden, og som nogle af vore forfædre har set - taget ud af montren.
 
Efter besøget i kirken fortsatte vi ad Nibelungenstrasse til Elmshausen med bindingsværks rådhuset via Bensheim til Gronau, hvor præsten Peter Voss ventede os i kirken - Sankt  Anna - sammen med den stedlige borgmester: Peter Jenal.
Præsten fortalte lidt om kirken før vi fik en rundvisning i byen, vi så de huse, hvor der har boet Marquardt og Philbert og fik fortalt om landsbyen.
Derefter mødtes vi alle om træet på byens samlingsplads - "Römer Platz" - hvor vi nød en ”Gronauer Riesling” sammen med foreningens venner fra Zell & Gronau.
 
Fredag lidt i kl.9 kørte vi sydpå til Spyer, for bla. at se den berømte Domkirke. Derefter til Heidelberg, hvor interesserede fulgtes ad til Providenz kirken - studenter Karzar og festsalen på det gamle universitet, og derefter havde mulighed for indkøb af forskellig art - også spiseligt. Efter pausen kunne man køre med banen op til Königsstuhl og gå gennem skoven til "Alter Kohlhof". (Bräuner - Filler - Wackerhausen)
 
Efter opholdet på ”Alter Kohlhof” fortsatte vi til Bammental (Gantzhorn), hvor vi besøgte den katolske kirke. Derefter via Neckargemund til Alt Neudorf (Laier).
 
Lørdag morgen kørte vi direkte til Fränkisch-Crumbach (Bärthel), hvor vi først så ”Sarolta kapellet” med glasgulvet, hvor  Werner Grimm viste rundt. Derefter til kirken hvor vi bl.a. så et ”krigsbytte” - en sort tromme. Der blev også spillet et lille stykke på det gamle orgel med træpiber.
Efter besøget kørte vi til ”Römer Villa Haselburg” hvor vi bl.a. nød den smukke udsigt og de gamle rester af fortidens bygningsværk.
 
Næste mål var Höchst, hvor man netop denne dag åbnede ”Kartoffelmarkt” i Odenwald.
Senere kørte vi til Burg Breuberg, hvor flere besteg det høje tårn - over 100 trappetrin - med en flot udsigt over landskabet. Nede i Neustadt (Philbert)  lykkedes det at få den ellers lukkede kirke åben - og der fik vi også en rigtig god forklaring om kirkens betydning - før i tiden.
Borgherrens siddeplads i kirken osv. Besøget i Neustadt sluttede med et klokkespil kl. 17.05.
 
Søndag morgen kørte vi til Bödigheim lidt syd for Buchen. (Märcher). Der mødtes vi med Frau Rüdt von Collenberg - i daglig tale ”Frau von Rüdt” - ved Rossdorf lidt uden for byen. Vi blev vist lidt rundt på gården før vi fortsatte til Bödigheim, for at se kirken.
Inde i Kirken var der bl.a. et gravmæle over den von Rüdt, der beboede borgen på udvandrertiden.
 
Efter besøget i kirken kørte vi hen til slottet, hvor frokosten blev nydt i slottets riddersal, som nu er et foreningslokale for veteraner i Bödigheim.
 
Derefter til drypstenshulerne i Eberstadt, hvor vi fik en føring i den 600 m. lange gang. Derefter et kort besøg i Bofsheim (Märcher) - før vi kørte en anden vej tilbage til hotellet - via Michelstadt og Nibelungenstrasse.
 
Mandag morgen kørte vi sydpå til Schriesheim, hvor vi havde en aftale med Frau Witt.
Først besøgte vi det nye rådhus, der i sin kælder har noget fra en romersk udgravning i området. En lille del af den romerske kælder er støbt i beton, og derefter flyttet til det sted, hvor der efterfølgende blev bygget det nye rådhus ovenpå.
 
Derefter ad smalle stier gennem byen til den katolske kirke og til Herrengasse 5 (Agricola) - før vi besøgte det - fra udvandrertiden bevarede - gamle rådhus, hvor der på 1. salen nu bliver forrettet vielser og forbi ”Strahlenberger Hof” og den evangeliske kirke.
 
Derefter fortsatte vi til Ladenburg, hvor  Karl-Peter Klaus fra foreningen ”Heimatbundt" førte os en lille tur gennem byen sammen med Ulrich Erhardt, ved ”Bischofshof” mødtes vi også med Meinhard Georg. Derefter kørte nogle til Benz museet mens andre gik en tur i byen på egen hånd.
 
Tirsdag via Lindenfels til Schlierbach, hvor Roland Pappe - forhenværende præst ved kirken - viste os den særprægede kirkegård, og holdt et lille foredrag i kirken, før vi kørte - via Bensheim og Worms - til Nierstein, hvor der var bestilt en køretur gennem vinmarken hos: ”Julianenhof”.
        
Onsdag - med diverse ophold - til Schwarmstedt og ”Tepes” til den ventende middag - før vi fortsatte til Poetzsch og lidt grænsehandel og afsked med deltagerne.Vor guide og gode foreningsven, Karl Peter Klaus, Heimatbund, sammen med os til frokosten i Carl Benzstuen i Zum Ochsen, Ladenburg. Carl Benz troner i baggrunden.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk