Kartoffeltyskerne på Alheden

Seneste nyt

Danske spor i Altona 7. - 9. juni 2024 - og tur til Odenwald
Der er stadig åben for tilmelding til turen til Altona. Vi oplever sporene efter danskerne i byen, d.

Generalforsamling - endelig dagsorden, Kontingent for 2024, medlemsblad
Endelig dagsorden til generalforsamlingen 27.april samt dagens fulde program incl. minislægtstræf og.

Flere, klik her

Gå tilbage til forrige side

Kamenka


Kirken i Kamenka.(klik på billede for stort format)

Kamenka:

Zeisler:

Kolonien er placeret ca. 80 km syd for Saratov på den vestlige bred, lidt inde i landet. Kolonien var katolsk. Den eneste kendte kartoffeltysker i kolonien er Carl Zeisler. Han kommer fra den katolske koloni Frederiksnåde på Randbøl Hede. Derfor ikke unaturligt, han bosatte sig netop i Kamenka. Vi ved ikke meget om Carl Zeisler.  Vi har ingen kendte oplysninger om hans baggrund i Tyskland. Den 24. januar 1762 får han imidlertid en datter døbt i Grene og Vorbasse sogn.  Af kirkebogen fremgår følgende:

1762 d. 24 jan:  col(onist). Carl Zeislers barn af Frederikshåb n. Anne Margarethe .  f(addere): Frantz Schwartzes hustru, inspecteur From, Mads Munck af Knurborg og Mads Jensen af Slaug.

Da Frederikshåb var en koloni af tyske katolske kolonister, taler det afgørende for, at han var kartoffeltysker.

Kamenka blev grundlagt 6. juli 1765 som en kayolsk koloni, så Zeisler er formodentlig kommet i 1765. 2 år senere var der 329 indbyggere og i 1769 boede der 69 familier med 187 mandlige og 191 kvindelige beboere. Det seneste tal, vi kender, er fra 1932 hvor der boede i alt 3.312, heraf 3.289 tyskere.  Da vi så kolonien maj 2014 virkede det som om tallet er på nogle få hundrede, hvilket kan passe med, at ingen – eller kun få - volgatyskere vendte tilbage til området efter forvisningen i 1941. 

Der findes fortsat rester af den katolske kirke, St. Mary, bygget 1906-07. Der må imidlertid have været kirkebygninger /menighedshuse tidligere, da den første katolske præst 1765- 1774 var Johannes Müller. Den sidste var Leonhard Eberle fra 1912 – 28. Under Stalin blev kirken delvis ødelagt som kirke og brugt til varehus og traktorgarage. I dag får kirken lov til at forfalde, da der ikke længere bor katolikker i kolonien. Maj 2014 var det dog stadig muligt at få et rimeligt indtryk af kirken ud fra kirkeruinen – selv om man skulle udvise forsigtighed, når man gik rundt i ruinen.

Opdateret 31. marts 2015

 

 

 






Kalkmaleri i kirken


Det indre af den meget forfaldne kirke

Kamenka. Hus med typisk volgatysk "telttag"

Kamenka i dag.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk