Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Messer (Ust`-Zalikha)


Den lutherske kirke i Messer. Klik på billederne for stort format.

Schwan

Johann Wendel Schwan er den eneste kendte kartoffeltysker i Messer. Han udvandrede fra Schriesheim og kom til Fredericia sammen med sin hustru 25/9 1759. Han blev bosat i Frederikshede (Havredal) og betegnet som en mådelig bonde og 1762 på kassationslisten. Han blev involveret i mordet på kolonisten Diefenthaler og dødsdømt ved retten i Hinge. Det lykkedes ham uvist hvordan at flygte i Levring. 

Efter flugten tyder noget på, at Schwan har været en tur hjemme i fødebyen Schriesheim efter flugten, da der er fundet indførsler om børn i kirkebogen. Han flyttede til Rusland, hvor han ankom til kolonien "Messer" (Ust'- Zalikha) 7/7 1766.
Der er ingen kendte danske efterkommere efter Johann Wendel Schwan.

Kolonien ligger ca. 70 km syd for Saratov på Volgas vestlige bred ved floden Zalikha i et fladt slettelandskab grundlagt 7. juli 1766. i 1767 var der 92 familier med 308 indbyggere. 1931 var der 3706 indbyggere, hvoraf 3703 var tyskere. I dag virker kolonien som en koloni tæt på det oprindelige indbyggertal fra 1767.
Oprindelig havde kolonien en reformert menighed med flere andre kolonier tilknyttet kirken i Messer, bl.a. kolonierne Balzer og Anton. Efterhånden kom der også en luthersk menighed. I dag er der rester af en luthersk kirke, der ved periodisk hjælp af frivillige fra Tyskland søges bevaret.

Opdateret 2. april 2015
PÅ vej mod Messer. Hovedvejen mellem Saratov og Volgograd

Vejen til Messer fra hovedvejen.

Den lutherske kirke i Messer

Tidligere præstebolig i Messer

Oprindelige vinduer i kirken.

Oprindeligt mosaikgulv

Oprindelig mosaikgulv, der viser, der ikke som antaget var trægulv i kirken. Fundet af lejlighedsvis frivillige fra Tyskland.

Andet mosaikgulv.

Det indre af kirkeruinen maj 2014

Parti fra Messer

På sejrsdagen 9. maj for 2. verdenskrig lægger lokale blomster til minde om sejren over Tyskalnd i "den store fædrelandskrig."

Farvel Messer (Ust-Zalinka. Byskiltet ved udkørslen af hovedvejen fra messer op til hovedvejen mellem Saratov og Volgograd.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk