Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Unterwalden og Zürich


Unterwalden med hus i typisk volgatysk byggestil med "telttaget".
De fleste volgatyskere fra den jyske hede blev bosat på den østlige volgabred i det såkaldte bjergland - reelt lettere kuperet terræn. Nogle havde dog forbindelser til de nordlige kolonier på den østlige i det flade sletteland. David Pauli, en efterkommer af den "rebelske" skolelærer Anton Pauli fra Leutershausen/Randbøl og som kolonien Anton er opkaldt efter, boede i 1914  i Zürich, (i dag Sorkino).

På turen fra Katharinenstadt og nordpå op til Zürich ligger kolonierne tæt - kun med små 2 km mellem de forskellige kolonier. En af byerne, Unterwalden, havde ikke decideret kolonister fra den jyske hede - men nogle af foreningens medlemmer havde tilknytning til byen, hvorfor den blev besøgt på foreningens rejse maj 2014.

Zürich er en af de nordligste volgatyske kolonier.  Den blev grundlagt 1. august 1767 og opkaldt efter hjemstavnen for de første beboere. Som navnet viser var det oprindeligt indvandere fra Schweiz, der boede i de nordlige kolonier, eksempelvis også den lidt nordligere Schaffhausen.
På kortet kan man se, den ligesom de fleste andre kolonier er anlagt med gader, der krydser hinanden i lige linier, noget, der er kendt fra mange tyske byer. Ved folketællingen i 1769 var der 42 familier med i alt 168 indbyggere.
1931 boede der 3198, hvoraf 3191 var af tysk afstamning. I dag er det en af de større kolonier, selv om den stadig har landsbypræg.

I Zürich fandtes på volgatyskertiden en stor luthersk kirke i byen. I Sovjettiden blev den brugt som kornkammer, genopbygget 1990 men angiveligt ødelagt ved en påsat brand i 1997. Maj 2014 var den ved at blive restaureret, og kirkespiret skulle sættes på kort tid efter foreningens besøg i byen.


 

Opdateret 26. marts 2015Hovedgaden i Unterwalden

Gadeparti UnterwaldenDen luthersk kirke var under restaurering maj 2014. Kirkespiret står ved siden af kirken, klar til at blive sat på plads ugen efter.

Udsigt fra kirken over på den modsatte Volgabred, hvor det kan anes, at naturen er lidt mere kuperet.

som det kan ses, manglede der lidt, før restaurering af det indre af kirken var færdig.

Administrationsbygning fra volgatyskertiden

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk