Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Katharinenstadt (Marks)


Den genrejste statue af Katharina den Store. Den blev rejst i den Volgatyske tid, men taget ned i Sovjettiden. Efter sovjetsammenbruddet blev den genrejst på sin oprindelige plads.
Hovedbyen i det, der blev den Volgatyske republik, var Saratov på den vestlige Volgabred, ca, 400 km nord for nuværende Volgograd, (tidligere Stalingrad). Hovedstaden var dog den administrative regeringsby, Katharinenstadt. Byen ligger på den østlige Volgabred ca. 70 km nord for Katharinenstadt.
Den blev grundlagt 27. juni 1766. De tre kristne religioner, Lutheranerne, de reformerte og katolikkerne var bosatte i byen fra dens grundlæggelse.
Ved den første folketælling i 1766 boede der 83 familier med 283 indbyggere. med lutheranerne som majoriteten. I 1897 var der en befolkning på 10.331 hvoraf 9393 var tyskere fordelt med 7686 reformerte (lutheranere og reformerte)  og 1707 katolikker.
1926 var indbyggertallet 11461, heraf 11260 tyskere.

Efter revolutionen i 1917 fik byen navneforandring til Marks, opkaldt efter Karl Marx, og man forsøgte at udslette minderne om Katharina den Store. Navnet Marks er bevaret helt til i dag, selv om man efter Sovjetunionens opløsning har genopstillet en statue af Katharina den Store og har et museum, der viser Volgatyskernes historie.

Området på den østlige bred er fladt steppeland.
Der er i dag ca. 10 - 12 % af befolkningen, der fortsat kan tale tysk og den tyske kultur søges fremmet med offentlige tilskud i Deutsches Haus, hvor der er undervisning i tysk for både børn og voksne.

Opdateret den 2. april 2015.Hjemturen over den 3 km brede Volga nær Saratov - her ses en del af småøerne i området.

Typisk slettelandskab nær Katharinenstadt/Marks

Vejen fra Saratov til Katharinenstadt. Bemærk det flade sletteland!

Billede af Katharinenstadt fra midten af 1800-tallet emd de to kirker, den katolske til venstre, den lutherske til højre.

Den oprindelige Katharinastatue i 1800-tallet - lidt sløret.

De lyse striber vidner om den fjernede tekst på Katharinastatuens første sokkel.

Huse i typisk volgatysk byggestil med "telttaget"

Hjemstavnsmuseet i Katharinenstadt, fyldt med Volgatyske minder.

Gadeparti fra Katharinenstadt/Marks

Den tysk-lutherske kirke i Katharinenstadt med det ydre bevaret fra Volgatyskertiden. Indvendig er der ful gang i renoveringen, delvist finansieret ved donationer fra Tyske og hollandske menigheder.


Det indvendige af den delvist renoverede lutherske kirke. Den bruges til ugentlige gudstjenester og koncerter. Menigheden er relativt lille da den russisk-otodokse kirke dominerer religionen i byen.

Deutsches Haus år 2014 - i samme bygningskompleks som Putinpartiet "Ruslands enhed"

Statuen af Karl Marx er bevaret ved udskibningsstedet

Udskibningsstedet ved Volga. hvor kornet blev lastet om bord på skibene, der transporterede det videre.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk