Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 2015


Årets deltagere sammen med Schriesheims borgmester, pastor Suse Best og byarkivar Dirk Hecht (foto: Mannheimer Morgn)

Årets tur gik til Odenwaldområdet i perioden 6. - 13. juni. Udover nedenstående opdaterede omtale med billeder, vil der på et senere tidspunkt blive suppleret med yderligere diverse billeder i arkivmappen.

Lørdag den 6. juni:

Afrejse fra Viborg med opsamling ned gennem Jylland - næsten uden Stau. Aftensmaden blev derfor indtaget næsten som planlagt på Hotel Eydt i Kichheim - trods bussens klimaanlæg, der stod af undervejs med deraf følgende kørselsproblemer fra Kasselbakkerne til Kirchheim. Såvel de sidste 2 timers kørsel til Alle Parkhotel i Bensheim, hvor vi boede under hele turen, samt resten af turen forløb uden motorproblemer.

Søndag den 7. juni

Dagen startede efter en kort køretur i Gronau med familierne Philbert og Marquardt. Bydelsborgmester Peter Jenal og byhistoriker Norbert Hebenstreit tog imod og viste rundt. Rundturen startede på byens kirkegård, som de fleste ikke havde set før. Derefter til Hintergasse med matriklen, hvorfra familien Marquardt udvandrede. Kirkens præst modtog os i byens Sct. Annakirke sammen med organisten, der spillede et stykke smukt orgelmusik på orglet fra 1744. Borgmesteren var vært for forfriskninger på Gronaus Römersplads inden vi besøgte gården, hvorfra Phielbert /Fielbert udvandrede - og som medlemmer af slægten fortsat bebor og som tog imod med yderligere forfriskninger.  

I Reichenbach på Niebelungstrasse tog kirkens præst Thomas Blöcher imod sammen med  Ortsversteher Heinz Eichhorn, Irene Gorka og Petra Baumbach fra byens dragt- og spindegruppe. Efter frokosten på Zur Traube fik vi en kort kirkevisning med bl.a. fremvisning af dåbskande fra 1748, som bl.a er anvendt ved dåb af nogle af de udvandrede kartoffeltyskeres børn (Bitsch - Dürr – Filbert, Kriegbaum - Lauth). Præstens hustru Beate Blöcher spillede smukt på kirkens orgel, inden den afsluttende stående eftermiddagskaffe ved menighedshuset. (Se nedenstående PDF-fil med avisomtalen af besøget)

Turen gik videre til Raidelbach med Gehrongården, hvor kolonisten Christian Bitsch bosatte sig, da han kom til stedet fra Schweiz i 1700-tallet, Også Harritsgården Knoden blev besøgt inden et kort ophold i Schönberg (Lauth, Phielbert/Fielbert, Dürr og Kriegbaum).

Mandag den 8. juni

Nordpå gennem de vilde skove i Taunusbjergene til byen Kördorf, der var sognekirke for byen Herold (Matthias Herolds hjemby?). En kort byvandring gennem Herold inden den anbefalelsesværdige frokost på byens Gasthof Dörsbachhöhe. Efter frokosten til Nierstein, hvor vi fik en køretur gennem vinmarken ved Roter Hang med vinsmagning og mulighed for at købe nogle flasker med hjem.Åbn: Besuch in Reichenbach.pdf (0,19 MB), klik her.
Artikel fra Bergstasse Anzeiger om vort besøg i Reichenbach
 

Besøg på gården i Gronau, hvor vi blev modtaget med vin af familien Fielbert, der bor på gården, hvorfra slægten Fielbert udvandrede i 1760.

Nogle deltagere ved det runde træ på Gronaus Römerplads, hvor vi altid bliver modtaget og budt på forfriskninger.

Velkomst i Gronau ved bydelsborgmester (Ortsvorsteher) Peter Jenal og lederen af Gronau dokumentation (lokalhistorsk arkiv) Norbert Hebenstreit.

Ortsversteher Heinz Eichhorn tager imod i Reichenbach.

Ortsvorsteher (bydelsborgmester)i Reichenbach Heinz Eichhorn tog imod sammen med Irene Gorka, Petra Baumbach fra byens dragt og vævegruppe.

Kördorf kirke. formentlig sogne kirke for nabobyen Herold på den tid, hvor udvanderen Matthias Herold boede der - hvis han kom fra byen - hvad en del taler for.

Et hus fra 1700-tallet i Herold

Herolds gamle rådhus med bageri.

Pause med udsigt over Rhinen på turen gennem vinmarkerne ved Roter Hang, Nierstein.


Tirsdag den 9. juni
På vej til Bammental (Gantzhorn) kørte vi gennem det smukke Odenwald med besøg i Laiers reformerte (Calvinistiske) dåbskirke i Heiligenkreuzsteinach. Videre gennem Laiers "hjemby" Alt-Neudorf og et kort stop med byvandring i den tidligere vigtige klosterby Schönau inden frokosten på restaurant Alte-Tapetenfabrik, indrettet i Bammentals tidligere vigtigste arbejdsplads, netop en gammel tapetfabrik. Borgmester Holger Karl bød os velkommen sammen med byhistoriker dr. Georg Wüst, der i øvrigt er ved at skrive en bog til næste års 1000-årsbyjubilæum - og i den forbindelse efterlyser billeder fra Ganzhornslægten (kan sendes til foreningens formand). Dr. Wüst  førte os kort gennem byen, hvor vi bl.a.så det værtshus, som kolonisten Gantzhorn angiveligt bestyrede inden udvandringen til heden. Besøget blev omtalt på side 3 i den lokale ugeavis (se nedenstående PDF-link - eller hele avisen under menupunktet Links)

Næste stop var Wieblingen - fødeby for Wackershausen. Byhistoriker Walther Petschan fortalte engageret om slægten. Han tog os med ind i såvel byens oprindelige kirke, (normalt lukket for offentligheden, da den i dag er en del af Thaddenskolen, svenske dronning Sylvias skole gennem 8 år.) som den ”nye” kirke bygget 1744 - 46.


Onsdag den 10. juni

Vi kørte direkte til Ladenburg (Cramer, Herold, Rost) med rundvisning ved Meinhard Georg, formand for Heimatbund,  Ulrich Erhard og
Klaus Oberhettinger, begge også fra  Heimatbund. Vi gik samlet til lutheranernes kirkehus fra 1709, i dag Kettelheimer Hof. Derefter delte vi os i tre grupper. En gruppe fortsatte byvandringen og så en del af byens romerske fortid. en anden gruppe besøgte Carl Benzmuseet  med verdens første bil medens den tredie gruppe fik en rundvisning på Lobdengaumuseet, byens romerske museum.
Efter et besøg ved Carl og hustruen Bertas samt de tos sønners grav på kirkegården, mødtes alle til frokost på Zum Ochsen, Carl Benzs stamrestaurant.

Turen fortsatte til Ober-Schönmattenwag (Schimmeldewog), hjemby for Öehlenschläger, hvor kirkeforstander (menighedsrådsformand) Frau Göltz tog imod. Hun fulgte os efterfølgende til Wald-Michelbach, hvor hun viste os kirken, herunder om dens udstrækning, da
Öehlenshlägekolonisterne blev døbt i den. Højdepunktet var dog et kig i kirkebogen fra 1700-tallet med kirkebogsindføringerne vedr. Öehlenschlägerne.Åbn: bammental.pdf (0,59 MB), klik her.
Omtalen i Bammentaler Woche af vort besøg.
 

Den reformerte kirke fra 1744-46 i Heiligenkreutzsteinach, hvor Laier er døbt.

Indgangen til klosteret i Schönau (set indefra). Huset til venstre var et herberg for rejsende. Åbent for kvinder, der ellers var forment adgang til området.

Huset i Bammental, hvor kolonisten Ganzhorn boede ved sin udvandring til heden. Borgmester Holger Karl til højre tænker over situationen.

Wieblings byhistoriker Walther Petschan forklarer turdeltagerne om Wackershausens slægtsforhold foran den den "nye" katolske kirke fra 1744-46.

Den katolske kirke i Wieblingen, Wackerhausens hjemkirke, mål for turen i 2015, bygget 1744 - 46.

Kopi af Bartolemæusfiguren placeret over den oprindelig katolske kirkes indgang(1744-46)Originalen står inde i kirken - se næste billede).

Den originale Bartolemäusfigur, som kolonisten Wackershausen formodentlig har set, da katolikkerne satte den over kirkens indgangsportal i 1746 for at vise, de var tilbage i Wieblingen.

Byvandring i Ladenburg ved den gamle bymur, hvor Neckar tidligere løb. Den moderne bygning er rådhuset.

Gruppen foran lutheranernes tidligere kirkehus Mühlgasse 7 -9 i Ladenburg. Kirkesalen lå formentlig i det venstre hus - det højre var præstebolig og pigeskole.

Oberschönmattenwags (Schimmeldewogs)gamle rådhus (og brandstation) fra Oehlenschlägers tid.

Billedet af ridderen, der overtaler skimmelen til at springe over åen med ordene: (Schimmel, wog es). Findes på flere af byens huse.

Omgivelserne til Ober-Schönmattenwag, Odenwald, Oehelsnschlägers hjemby - et mål for turen i 2015.

Et medlem af Oehlenschlägerslægten (til venstre)ser den orgiginale kirkebog fra 1725 med en dåbsindføring af kolonisten Oehlenschläger i slægtens dåbskirke i Wald Michelbach ved menighedsrådsformanden (Kirchenvorstand) Frau Gölz.

Torsdag den 11. juni
Schwetzingen med Kurfyrst Carl Theodors imponerende slotspark anlagt på udvandringstiden. Havearkitekt Walther Molitor, 3. næstformand i Heimatbund Ladenburg, viste os rundt. Derefter via Bruchhäuser Hof (Besser) til Leimen, hvor præsten Steffen Gross tog imod i kirken, hvor Wackerhausens mor holdt til og Besserslægten blev døbt. Vi fik fortalt om - og så kalkmalerierne, som kolonisterne havde set før udvandringen til Danmark.

Aftensmad i Hotel Bacchuses Gewölbekeller (kælderrestaurant),

Fredag den 12. juni
Schriesheims borgmester Hansjörg Höfer tog imod os på byens moderne rådhus sammen med pastor Suse Best og byarkivar Dirk Hecht.

Præsten førte os til den nyrestaurerede kirke, som Würz, Agricola og Morrast har tilhørt. Vi tog plads på kirkebænkene, medens hun ledsagede sin kirkevisning med en flot sang. (hør og se på link til Otto Jakobsens hjemmeside: http://ottojakobsen.dk/hjem.html - kan tage nogle minutter at åbne)

Vi blev budt på kaffe og kage i det nye menighedshus, inden Dirk Hecht tog os med på en kort byvandring med mange nye interessante ting om byen - bl.a. om Strahlenbergslægtens ulovligt opførte borg Strahlenburg.  

Heidelberg med bl.a. Providenzkirken. (Breuner - Wackerhausen - Filler) var næste mål. Reinhard Störzner, „Ältester" for kirkerne i Heidelberger Altststadtgemeinde” (Formand for Heidelbergs bymidtes gamle kirker) gav os en engageret rundvisning i kirken og fortalte om den lutherske menighed i et reformert, nu katolsk område. Vi fik en forklaring på gravmindestenen i våbenhuset fra udvandrerslægternes tid. Derefter fik vi for første gang opfyldt et ønske fra turdeltagere om at se den gamle kirkegård. Den er ikke offentlig tilgængelig, da det er en del af menighedshusets park uden kirkegårdspræg.

Der var et par timer på egen hånd i Heidelberg til frokost og sightseeing, inden nogle tog tandhjulsbanen til Königsstuhl. andre kørte bussen til Bussenbrunnerhof/Kohlhof, hvor Breuner, Wackerhausen og Filler boede. Det fungerede i mange år som restaurant Alter Kohlhof. Den lukkede imidlertid oktober 2014. Bygningens  fremtid er ukendt, men fungerer  indtil videre som en privatbolig. 

Efter en omgang "buskaffe" kørte vi til "Rosenhof" mellem Schriesheim og Ladenburg, hvor det lille privatbryggeri "Lobdengau Ladenburg" var målet for en afsluttende ølsmagning -  som Heimatbund Ladenburgs gæster, viste det sig. 

Lørdag den 13. juni gik det hjemad med middag (frokost) på Tepes Gasthof i Schwarmstadt.

Opdateret den 12.juli 2015.Åbn: Schriesheim mannheimer Morgen15.pdf (0,21 MB), klik her.
Besøget i Schriesheim som omtalt i Mannheimer Morgen
 

Schwetzingen slotspark. Foreningens sekretær Anna Dürr i en pause ved springvandet.

Werner Molitor, havearkitekt og 3. næstformand Ladenburgs Heimatbund, gav os en inspirerende rundvisning i Schwetzingen slotspark.

Efterkommere af Besserslægten foran det formodentlig ældste, eksisterende hus i Bruchhausen(Bruchhäusener Hof), hvorfra kolonisten Besser udvandrede.

Sct. Mauritiuskirken i Leimen, "sognekirke" for Anne Marie Roth (mor til kolonisten Wackershausen) og Betzer/Besserslægten.

Efterkommere af slægterne Wackershausen og Betzer/Besser i "slægtskirken" Sct. Mauritius Leimen sammen den nuværende sognepræst Steffen Gross.

Besserefterkommere ved den originale døbefont anvendt ved dåbshandlinger i tiden, hvor Wackershausens mor og Besserslægten kom i kirken.

Borgmester i Schriesheim Hansjörg Höfer får overrakt en erindringsbog som gave af foreningens formand.

Velkomsten i Schriesheim. Byarkivar Dirk Hecht tog imod ved rådhuset sammen med præsten Suse Best - og to journaliser samt en fotograf fra Mannheimer Morgen.

Den nyrenoverede kirke i Schriesheim.

Reinhard Stötzner i parken, hvor den gamle "velhaverkirkegård" lå. Han overækker sin bog "350 Jahre Geschichte Heidelberg" som gave til foreningen ved forenigens formand.

Bagsiden af Providenzkirken - med to af de tilbagværende gravmæler.

Reinhard Störzner, Âltester der Stadtgemeinde Heidelbeg(menighedsrådsformand), fortæller gruppen om Providenzkirkens historie.

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk