Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Slægtstræf 2014 1.-2. november


Årets slægtstræf blev afviklet den 1.- 2. november. 
Begge dage var er der fra kl. 10 - 17 forskere klar til at hjælpe med spørgsmål om kartoffeltyskerslægter, bl.a. ved hjælp af foreningens slægtsprogram over de indvandrede slægter og efterkommere til slutningen af 1800-tallet. Derudover var andre klar med computere, medens atter andre havde omfattende anetavler og slægtsbøger i papirform med henblik på erfaringsudveksling.

Fotoudstillingen om aktuelle temaer havde i år særlig fokus på Sandkærgårde, samt andre temaer. Foreningens store udvalg af dansk og tysk litteratur kunne gennemses. Foreningens salgsbod var åben for salg af  kartoffeltyskerlitteratur

Under efter middagskaffen gav foreningens formand begge dage en orientering om de kommende aktiviteter.

Lørdag var der efter kaffen oplæg om foreningens tur maj 2014 til de Volgatyske områder ved Saratov, Rusland.

Søndag formiddag var der Bustur på heden. Turen gik gennem de første kartoffeltyskerbosættelser samt de steder, hvortil de flyttede ud 1779 og 1793. Endvidere kørtes der ud Kongenshus Mindepark med mulighed for at se udsigten fra det nye udkigstårn og mindestenene til ære for hedens opdyrkere.

Efter eftermiddagskaffen og formandens orientering var der oplæg om heden syd for Havredal og Grønhøj. (Frederiksdal, Gråmose, Klode Mølle og tilliggende hedearealer) ved Teddy Greibe, fra Frederiksdal og Kragelund lokalhistoriske Forening.
Museumsinspektør Søren Toftgård Poulsen. Klosterlund Museum og Naturcenter sluttede dagen med at orientere om status for Sandkærgårdeladens fremtid.

Opdateret 3. november 2014

Foreningens litteratur studeres

Teddy Greibe, Kragelund sogns lokalhistoriske forening, fortalte om kartoffeltyskerkolonierne mellem Frederiks og Klosterlund.

Museumsinspektør Søren Toftgård Poulsen orienterede om status for genopførelsen af Sandkærgårdeladen på Klosterlund Museum og Naturcenter.© Udarbejdet af ThiseWeb.dk