Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Slægtstræf 2009

 

 

På slægtstræffet på dagcenteret i Frederiks lørdag 7. og søndag 8. november 2009 var der stor interesse for den nye jubilæums-DVD. Den blev vist begge dage på foreningens tv, der var opstillet i et af rummene – og mange gæster benyttede sig af lejligheden og købte et eller flere eksemplarer af DVD´en med hjem.

 

Det er muligt at købe DVD´en og benytte den som julegave ved henvendelse til Anna Dürr på 86 61 58 20 eller på annadurr@privat.tele.dk . Hun sender direkte med posten.

 

Også foreningens jubilæumsbog ”Barn af kartoffeltyskere” var der stort salg i – og det er efterhånden et meget begrænset oplag, der er tilbage. Interessen for bogen har været større end forventet.

 

Mere end 300 mennesker gik gennem dagcenteret i løbet af de to dage. Foreningen fik 12 nye medlemmer, så vi nu er et godt stykke over 700. Der var navnlig stort rykind lørdag. Der var – da turen på heden begyndte lørdag morgen – ikke én plads at få i bussen, selvom det endda var en bus til 54 personer. Som sædvanligt gik turen til de steder, hvor kartoffeltyskere bosatte sig, bl.a. Haurdal, Trehuse, Skansen, Sandkjærgårde, Grønhøj, Tohuse, Resenfelde, Benslehøj og Firehuse. Formanden fortalte i bussen om lokaliteterne.

 

Det unge par, Lene og Per Dam Jakobsen, som ejer Vestre Sandkjærgårde, (hun er en Bertel), åbnede igen beredvilligt gårdsplads og lade for forsamlingen, så alle fik set den sidste eksisterende kartoffeltyskerbygning på heden. Bussen var for stor til at køre helt ned til gården, så turdeltagerne måtte gå det sidste stykke vej i blæst og regn.

 

Lørdag eftermiddag i forbindelse med fælles kaffebord for 120 mennesker spillede den 83-årige Carlo Hansen, Stoholm, på sin violin. Han har lært at spille spillemandsmusik af sin far – og i sin ungdom spillede han med spillemænd fra Haurdal. Han kunne stadigvæk huske de gamle melodier. Han kan ret mange med relation til heden, så det bliver nok ikke sidste gang, vi hører ham spille.

 

Søndagen blev knap så hektisk som lørdagen. Slægtsforskerne fik bedre tid til at hjælpe den enkelte gæst, der søgte oplysninger om slægtsforhold. Søndag eftermiddag fik vi i forbindelse med fælles kaffebord for 80 mennesker besøg af Jeppe Aakjær og Steen Steensen Blicher (Hans og Tawi) fra teatergruppen FROST. De sang nogle af deres sange fra friluftsspillet i forbindelse med jubilæet – og fortalte lidt om at være amatørskuespiller i Frederiks. De vakte stor begejstring, for de synger godt begge to – og deres stemmer klæder virkelig hinanden.

 
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk