Skrøne:.
Det var selvfølgelig kolonisterne der indførte og lærte danskerne at spise kartofler.
Fakta: En skrøne - og dog!!
Kartoffeltyskerne havde ikke i væsentligt omfang kartoflen med til Jylland - selv om knolden var kendt i deres hjemland.
De første år skulle kolonisterne dyrke rug- og boghvede, i mindre omfang byg, havre og kløver. Det gik ikke. Noget måtte gøres. Den initiativrige Dr.Erichsen, fik så ideen til kartoffelavl. Dr. Erichsen var en norsk læge, født i Halle i Tyskland! Han blev i 1760 udsendt af den danske konge til Alheden - for at sikre produktion af salpeter - og produktion af teglsten. Han blev imidlertid så engageret i Alhedens opdyrkning, at han overtalte rentekammeret (datidens finansministerium) til at indkøbe læggekartofler hos blandt andet provst provst Phillip Ernst Lüders i Glücksburg .
Lüders var interesseret i landboreformerne. Han havde i flere år forsøgt sig med kartoffeldyrkning i Sydslevig og argumenteret for avlen i en artikel i 1756, ligesom han i 1763 stiftede det Kongelige danske Agerakademi.
Det lykkedes at få kolonisterne til at dyrke kartofler, som de ud over selv at spise, solgte på markeder i Viborg, Kolding og Fredericia (afhængig af deres bopæl). På den måde sikrede de overlevelsen. Kartoflen blev dog først accepteret som allemandsspise i hele landet efter 1820 .
Så - selv om det er en skrøne, at de indførte kartoflen, så har de utvivlsomt en stor andel i, at kartoflen specielt i Midtjylland blev accepteret som hverdagsspise. Ligesom det sikkert er korrekt, at det bedre borgerskab med forskellige lokkemidler fik tjenestefolk m.v. til at acceptere kartoflen som hverdagsmad- og ikke kun svinefoder!
Kilder:
Den jyske hedekolonisation (Valdemar Andersen) Kartoffeltyskernes historie (Etlar Kramer Johansen.) Bondens knold (Christina Folke Ax - WEB Landbohistorisk tidsskrift 2008)