Kartoffeltyskerne på Alheden

Her kom de fra


De sydtyske kolonister kom, som navnet siger, primært fra det sydlige Tyskland, der dog ikke på den tid var en samlet stat, som vi kender det i dag.  Det var et tysk kejserrige med mange selvstyrende områder som fyrstendømmer, grevskaber og byer. Kolonisterne kom først og fremmest fra et ret begrænset område fra Darmstadt/Hessen i nord ned til Heidelberg og videre mod syd mod Karlsruhe mod sydøst over til Stuttgart og videre op til Odenwalds østligste grænse. 

Ved registreringen ved indvandringen til Danmark ses ofte betegnelser som ”Württemberg”, ”Baden-Durlach”, ”Pfalz”, ”Darmstadt”, ”Erbach” anført i indvandrerlisterne. Der er hér tale om hertugdømmet Württemberg, markgrevskabet Baden-Durlach, Kurpfalz (kurfyrstendømmet Pfalz), landgrevskabet Hessen-Darmstadt og grevskaberne Erbach (Erbach-Erbach, Erbach-Fürstenau og Erbach-Schönberg).

Mange af de familier, der blev tilbage i Danmark stammer fra Odenwald og Bergstraße-området mellem Darmstadt og Heidelberg, men enkelte stammede også fra egnen syd for Heidelberg, f. eks. Kraichgau-området.




Odenwald ligger nordøst for Heidelberg, og er et lavt bjergområde med en række smalle dale og skovklædte skrænter og højdepunkter med borge og borgruiner. Mod vest afgrænses landskabet af den brede floddal ved Rhinen og mod syd af den smalle floddal med floden Neckar – en biflod til Rhinen. Hvor det bakkede landskab hæver sig fra Rhindalen går landevejen – Bergstraße – mellem Darmstadt i nord og Heidelberg i syd.

Langs Bergstraße ligger som perler på snor de gamle middelalderbyer Zwingenberg, Bensheim, Heppenheim, Weinheim og Schriesheim. Bag disse op ad skråningerne ligger vinmarkerne. Bag dem igen ligger på højdepunkterne borgruinerne med vid udsigt over Rhindalen. Det er et smukt landskab med et mildt klima og også et frugtbart område, vidt forskelligt fra den hede, der blev kolonisternes nye hjemsted i Jylland.

I dag hører Württemberg, Baden-Durlach og Kurpfalz til delstaten Baden-Württemberg, mens Hessen-Darmstadt og Erbach hører til delstaten Hessen.



© Udarbejdet af ThiseWeb.dk