Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 17. - 24. august 2024

”I Forfædrenes fodspor 2024” - Odenwald klassisk – med et twist.

Program:
Lørdag den 17. August:
Afg. 06.45 fra Viborg – Tinghallen.
Opsamling gennem Jylland på følgende ca. tidspunkter:
7.00: Frederiks, 7.30 Herning Banegård, 8.30 Vejle -Trafikcentret, Hornstrup TCD, 9.00 Kolding Banegård (Saxildhus), 9.40 Hammelev, 10.00 Rødekro 10.45 ank. Grænsen (Otto Duborg Harrislee) 11.30 afg. Otto Duborg, 18.00 afhængig af trafikken Alsfeld, vort overnatningssted 1. nat. Pause ca. hver anden time efter grænsen med 45 minutters frokostophold.

Søndag den 18. August:
Frilandsmuseet Hessen Park med adskillige huse fra 1700-tallet, herunder kroen Zum Adler fra 1700-tallets Fürth i Odenwald.

Walldorf, Pastres og dermed moderen til Bärtels børns første bosættelse i Tyskland efter fordrivelsen fra Pragelato, Savoien. Derfra er der ca. 1 time til vort hotel Birkenhof, WaldMichelbach i god tid inden aftensmaden.

19.- 23. August
De følgende dage byder på følgende program:

Oehlenschlägers og Falters kirke med kirkebogsbesigtelse indgår i programmet ligesom Oehlenshlägers hjemby Untenschönmattenweg. Vi ser vægmaleriet med ridderen på den hvide Skimmel, der efter legenden har givet byen sit mest kendte navn Schimmeldewog. Nu er maleriet nu også motiv på et byskilt.
Falters hjemby Affolderbach kommer vi igennem på en af dagsturene.

Niebelungstrasse med Reichenbach og Elmshausen, hvor vore lokale kontakter venter. Besøg i Reichenbach kirke, hvor slægterne Bitsch, Kriegbaum, Koch med flere har haft deres gang.
Forhåbentlig med tid til besøg ved en af de 11 kilder, hvor Siegfrid i følge Niebelungensagaen, tyskernes nationalværk, blev dræbt, her ved det imponerende naturfænomen Felsenmeer (Klippehavet).

Schlierbach med de karekteristiske Totenbretter (eksempel udstillet i vort museum) kommer vi også forbi.

Kurmainz med Bodenheim, hvis rådhuskælder i 1600-tallet var centrum for hekseprocesser. Her blev en Frickell dømt og brændt som heks. Kælderen er under renovering, måske får vi den at se. Det er sikkert, at vor Frickell KOM fra Kurmainz, men om han var i slægt med den, der blev dømt som heks, er usikkert. Området er præget af vinbjerge, så vi skal på tur i dem, høre om dyrkningen med smagsprøver og frit valg mellem vand, druesaft og/eller diverse vine.

Schönberg er hjemsted for slægterne Dürr, Kriegbaum, Fielbert og Lauth – og det britiske kongehus – inclusive en dansk prinsesse.  Vi viser udvandrernes matrikler. Slottet knejser over byen. Indtil videre er der lukket for adgang til haven med linden plantet af dronning Victoria. Et ”Nacht und Nebel” slot ifølge de lokale på grund af dets usikre fremtidsplaner. Vi tager frokostpause i Bensheim, inden vi modtages af vore bekendte i Gronau, bl.a. direkte efterkommere af Marquardt. Vi ser Marquardts og Fielberts matrikler.

Brandau er hjembyen for Verscht (Georgsen), Roth og Hübener (Marquardts hustru). Vi håber, vi igen kan se kirkebøgerne. Vi besøger slægternes kirke i Neunkirchen.

Jung med flere udvandrede fra waldenserbyen Rohrbach, hvor Pastre boede, da datteren blev gift med Bärtel. Vi ser kirken og regner med, at Waldensermuseet er åbent.  

I Schriesheim ser vi kirken, hvor Würtz, Agricola, Morast og May kom i sin tid, Vi går en tur og ser det gamle rådhus, hvor vore forfædre søgte om udrejse – og nogle af matriklerne, hvor de boede.

Vi runder Leutershausen, hvor Anton Pauli var skolelærer inden han førte en gruppe til heden. Rau, værtshusholderen i Frederikshede var feltskærer (”læge”) her inden han også ledte en kolonne og Ewig, katolikken, der også førte en gruppe, kom herfra. På rundturen ser vi udvendigt slottet med Lorettokapellet, hvor den sorte Madonna sad. Den er nu i den nyere katolske kirke, som vi skal se.
På vejen til Schriesheim gør vi ophold i Laiers kirke i Heiligenkreuzsteinach – med en lille smuttur til hjembyen Alt-Neudorf.

Heidelberg - et klassisk mål. Vi har et par timer i byen hvor vi ser Providenzkirken, Bräuner, Wackershausen og Fillers kirke. Vi ser de tilmurede døre i kirken på markedspladsen og får historien om baggrunden. Der er tid til et besøg i studenterfængslet Studentenkarzer for interesserede.

Ladenburg med kirkehuset, hvor Cramer og Dalgauer blev gift, Rost kom sammen med – måske Herold? I hvert fald udvandrede de alle fra Ladenburg. Den normalt lukkede port til det lutherske kirkehus er nu åben, så vi kommer ind i gården. Desvære er Heimatbunds mindeplade til minde om vore forfædre ikk helt færdig. Man kan besøge Zum Ochsen med en buste af Karl Benz, der havde det som stamværtshus. Og så ser vi verdens ældste stengarage – ikke noget med os at gøre – men alligevel!

På rundturen i byen ser vi bøddelens hus, byporten med skudhuller fra 30-årskrigen og Carl Benz’ grav. De mange rester fra romertiden er synlige mange steder i byen.

Mainz og Gutenbergmuseet - datidens internet.
Luthers reformation – og dermed de stridigheder, der opstod – fik hurtig udbredelse pga.  bogtrykkerkunsten - datidens internetrevolution. Vi får indblik i historien ved et besøg i Gutenbergmuseet i Mainz, hvor vi bl.a. kan se det første bogtrykte eksemplar af Luthers bibel. Men måske var det slet ikke Gutenberg, der opfandt bogtrykket? Svaret ligger i en af museets afdelinger.
Der er tid til indkøb og frokost i Mainz – med den monumentale domkirke ved siden af Gutenbergmuseet.  

Trommtårnet – 34 meter og 200 trin -7 km fra vort hotel Birkenhof.
Udsigt over hele Odenwald fra Frankfurt til Mannheim – i godt vejr – er det, der venter interesserede, der bestiger Trommtårnet åbnet 2022. Et spændende mål for en aftentur.

Michelstadt – med konditorverdensmesteren Siefert
I middelalderbyen med det specielle rådhus på markedspladsen går vi en lille – tur forbi heksetårnet (fængslet) og ser beboelsen som en del af bymuren. Der bliver tid til at se byen på egen hånd, slappe af – måske med en kop kaffe - med eller uden kager som Sachertorte - hos konditorverdensmesteren Siefert.

Praktiske oplysninger
Tilmelding: Evt. mulighed for eftertilmelding afhængig af hotelelrnes kapacitet 
telefonisk til Anna Dürr, telefon 21 44 71 47 eller på mail:
bustur@kartoffeltysker.dk  

Ved 40 personer: 5900 kr. pro person i dobbeltværelse.
6.300 jr. i enkeltværelse.
I begge tilfælde et pristillæg på 250 kr. for ikke-medlemmer, herunder ægtefæller m.v. uden medlemskab.

Tilmeldingen er gældende, når beløbet er betalt på buskonto
reg. nr. 7045 konto nr. 1211836 eller Mobile Pay 471036..

Prisen dækker:
Bustransport med opsamling gennem Jylland (Viborg, Frederiks, Herning, Vejle samkørselsplads, Ny Solskovvej 14,  Kolding banegård, Hammelev, Rødekro (McDonald) samt grænsen ved Otto Duborg).
7 Hotelovernatninger med halvpension (Morgenmad + Aftensmad).
Entre og rundvisning i Hessen Park, Gutenbergmuseet og vintur i Bodenheim. 
Frokost for egen regning. 

Det med småt:
Indbetalte beløb refunderes ikke i tilfælde af afbud. Der henvises til enkeltes afbestillingsforsikring, der skal benyttes. Foreningen kan ikke rådgive om dette, da betingelserne ofte varierer fra selskab til selskab. Den skal typisk tegnes som et tillæg til en rejseforsikring.
 

Ret til nødvendige ændringer i programmet forbeholdes.

Opdateret 27. juli 2024



© Udarbejdet af ThiseWeb.dk