Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 2019: 8. - 15. september


Neunkirchen - hvor Marquardts hustru Anna Barbera Hübener samt Johan Adam Roth har tilknytning

Bustur 2019 blev afviklet i tidsrummet Søndag den 8. september - søndag den 15. september. De første tre nætter overnatning på Hotel Harzer Hof, Scharzfeld. De sidste 4 nætter hotel Zum Weissen Lamm, Kortelshütte  i Odenwald. 

Mandag den 9. september besøgte vi Veltenhof, hvor Anton Pauli boede i nogle år, hvor han var udvist fra Randbøl Hede. Eftermiddagen blev brugt på Folkevognsfabrikkerne i Wolfsburg,

Tirsdag den 9. september besøgte vi Bitschområdet ved Wingerode og Werningerode (ikke Wernigerode!) i det tidligere DDR,  På turen dertil så vi Grænsemuseet mellem DDR og Vesttyskland i Eichsfeld.

Onsdag den 10. september var flyttedag til Odenwald. Vi havde frokostophold i bindingsværksbyen Melsungen, inden vi sidst på eftermiddagen kom til vort overnatningshotel de næste 4 dage, Hotel Xum Weissen Lamm i Kortelshütte med smuk udsigt udover Odenwald.

Torsdag den 12. september besøgte vi Waldenserbyen Rohrbach (Waldensere og huguenotter).

Byen var interessant for kartoffeltyskeren da kolonisten  Bärthels hustru var født her om Waldenser. Vi så hendes dåbskirke og fik en fortælling om waldenserne og deres kirke. menigheden havde et interessant lille museum om waldensernes historie generelt og livet i Rohrbach. Vi fik vist kirkebogen  dåbsindføringerne m.v.

Om eftermiddagen besøgte vi Neunkirchen med dåbskirken for Marquardts hustru Anna Barbara Hübener samt bryllupskirken for Johann Adam Roth og Anna Catharina Reiss.

Sidste programpunkt var Langwarden, vor vi fik åbnet kirken, hvor Apollina Kriegbaum blev gift med smeden Schmand. inden hun senere som enke flyttede til Schönberg og blev gift med kolonisten Dürr.

På besøg i en Pfälzerlade i Veltenhof med salg af kartofler og asparges.

Horst ding fortæller i Veltenhofs møllekirke om sin slægt og tilbagevendte ruslandstyskere.

Deltageren venter på færgen til rundturen i folkevognsfabrikken i Wolfsburg.

På vej til Anna Katharina Zehfuss kirke i Werningerode, En af Bitschslægtens oldemødre - (ca. 7 gange tip - afhængig af egen genereation) og dermed også en oldemor til Eva Jungs børn.

Turdeltagere, der alle har Bitschslægt i sig, foran ? x oldemor Zehfuss' kirke.

Mindesmærket for bl.a. Pastre i Rohrbach, gift med Bärthel fra Sandkærgårde.

En ægte kartoffeltysker af slægten Bärtel - og dermed af dennes hustru waldenseren Pastre fra Rohrbach mellem et medlem af menighedsrådet og et familiemedlem - også efterkommer af Pastreslægten, foran waldenserkirken i Rohrbach.

Kirkebogen i Rohrbach studeres.

Pastreefterkommeren Jens Jørgen Bertel mellem sit familiemedlem fra Rohrbach og kirkeforstanderen Carola Lautenschläger foran turdeltagerne på byens waldenserkirkegård.

Neunkirchen - dåbskirken for Marquardts hustru Anne Grethe Hübener og Roth.

Kirkebøgerne i Neunkirchen studeres.

Fredag den 13. september besøgte vi Fielbertbyen Breuberg Neustadt hvor slægten boede inden de flyttede til Gronau. Præsten åbnede kirken for os, inden vi tog videre til kirkebogskontoret og så diverse dåbsinføringer vedr. Fielberslægten.  

Fielbert var formodentlig ansat på borgen i Breuberg, hvorfor det var er naturligt at besøge den, nyde den storslåede udsigt og indtage frokost - egen regning.

Om eftermiddagen besøgte vi Ladenburg - hjembyen for Cramer, Herol og Rost!. vi fik en guidet tur genenm byen af Heimatbund Ladenburgs næstformand, hvorefter Heimatbund bød på Ladenburgøl samt van, kaffe og kage.

Lørdag den 13. september besøgte vi Bärtels og Pasres hjemby Kirch-Beerfurt, hvor vi startede md en rundvisning i Krämers Gaulscherwerkstatt (Gyngehesteværksted) med mulighed for at købe diverse træsager, ikke mindst trælegetøj.


Eftermiddagen stod i grevebyen Erbachs tegn med mulighed for besøg på byens Elfenbnsmuseum samt rundvisning på slottet.

Søndag var hjemrejsedag med frokost på Tepes Gasthof, Schwarmstedt.

På grund af en del vejarbejder nåede vi grænsen ca. 18.30. Efter et ophold emd indkøbsmuligheder fortsatte vi til afsætning på opsamlingsstederne.

Der vil senere blive suppleret med billeder fra selve turen.

Opdateret 16. oktober 2019.
Kirken i Fielbertbyen Breuberg Neustadt

ladenburg

Deltagerne foran Heimatbund Ladenburgs klublokale Alte Kochschule.
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk