Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur 2018 til 9.- 16. juni:Odenwald og Kraichgau


Udsigt mod Schriesheim med borgen Strahlenburg (Klik for stort format - gælder generelt)
Turen er afviklet. Nærmere omtale kommer snarest.

Program:
Lørdag den 9. juni:
Afgang Viborg Busstation med opsamling i Frederiks, Dagli`Brugsen, Herning Banegård, Vejle (DTC-centret), Kolding, Rødekro og Grænsen inden vi kører mod  til hotellet i Alsfeld, 550 km fra grænsen. Ankomst ca., kl. 17.30. Efter aftensmaden måske en lille gåtur i byens middelaldercentrum.

Søndag den 10. juni:
På vej til vort hotel de næste 6 nætter er der ophold i Dürr-byen Grünberg – med et hus Luther overnattede i.
Videre til Egelsbach, med  Dürrs dåbskirke og frokostmulighed (egen regning),  Ankomst til vort hotel ca. kl. 17.

Mandag den 11. juni

Vi kører på Niebelungstr.sse, hvor udvandrerbyerne ligger som perler på en snor. Schönberg, med slottet der er arnested for det engelske kongehus, bl.a. dronning Victoria, såvel som udvandrerby for Dürr, Kriegbaum, Lauth, Marquardt.
Deefra til Reichenbach og Elmshausen med familier som Kriegbaum og Harres/Harrits, og Bitsch med hustruen Koch.

Også godset Hohensteins jorder, hvor slægterne Harres/Harritz og Kriechbaum/Kriegbaum har boet, er på programmet.
Eftermidagen står i Heidelbergs tegn med besøg i Providenzkirken, hvor slægterne Bräuner, Wackershausen og Filler har fået udført dåbshandlinger og bryllupper.

Tirsdag 12. juni:
Vi starter i Schriesheim (Würtz, Ulrich, Agricola og Morast).
Derefter besøger vi Herbelschmidt (Herbolds) by Moosbrunn, inden vi kører til Mosbach med en såkaldt simultankirke (med mur, der adskiller den evangeliske og katolske menighed) Tidligere emget udbredt - men nu kun 5 kirker tilbage i Tyskland.
Dagens sidste besøg er Frankbyen Eschelbach.

Onsdag den 13. juni
Rundvisning i Ladenburg (Cramer, Herold og Rost) inden sejlturen på Neckar og Rhinen til til Worms. Efter frokostmulighed kører vi til Nierstein og får en tur rundt i vinmarkerne med smagsprøver/forfriskninger. (Vin, vand). Aftensmaden indtages i Nierstein.

Torsdag 14. juni
Nyt rejsemål er Barokpalæet i Mannheim, hvor fyrst Carl Teodor boede, da mange af hans undersåtter, bl.a. kartoffeltyskerne, udvandrede. Hans far, Carl Philipp, byggede det efter at have forladt Heidelberg i vrede over, at muren, der adskilte katolikker og evangelisterne blev fjernet - (jf. kirken i Mosbach, hvor muren står endnu).
Derfra til Speyer, byen hvor begrebet "protestante" fødtes på  Rigsdagen i 1529. 19 fyrster protesterede over den katolske kirke. Og dermed var begrebet ”protestanter” født. Byens domkirken er på Unescos verdenskulturarvsliste – og nå ja, og så mulighed for se Helmut Kohls grav.
Gronau med Marquardt og Fielbert er eftermiddagens programpunkt.

Fredag den 15. juni
Krath
-byen Sulzfeld er først på fredagens program. Vi besøger Kraths dåbskirke og borgen Ravensburg, hvor han arbejde som fårehyrde.
Derfra til Eppingen, bindingsværksbyen, hvor Franks mors far Zehnder boede da familien kom fra Schweiz inden flytningen til Eschelbach.

Vi er tilbage på hotellet i god tid inden aftensmaden. Så interesserede kan forhåbentlig nå en tur til den nærliggende rolige, idylliske Hohensachsen, hvor en Johan Würtz blev gift med hustruen Alstedzius, en præstedatter fra Mackenhausen på den anden side af Rhinen nordvest for Worms.  

Lørdag den 16. juni
Hjemrejsedag. Undervejs er der fælles frokost i Tepes Gasthof, Schwarmstedt. Vi forventer at være ved grænsen mellem kl. 17 og 18, afhængig af trafikken.
Grünberg - byen med mange Dürrslægtninge.

Hohenstein - set fra Reicelbach. Harrits og Kriegbaum.

Rådhuset i Eschelbach

Mosbach - byen med en "simultankirke".

Kriegers kirke i Hochhausen

Det oprindelige lutherske kirkehus i Ladenburg.

Torvet i Ladenburg

Slottet i Mannheim

MannheimmMindesmærke for Carl Benz, der opfandt verdens bil her.

Hovedgaden i Speyer. I det røde hus th fødts begrebet protestantister.

Udsigt fra Ravensburg over Sulzfeld med Kraths dåbskirke

Indgangen til Ravensburg

Eppingen - byen hvor Franks morfar Zehnder bosatte sig.

Pris: 5.200 kr. i delt dobbeltværelse. Ægtefæller (samlevere m.v.) som ikke er medlemmer, kan tilmeldes for en merpris på 200 kr.
Enkeltværelse: 5.900 kr. (Tillæg for ikke-medlemmer: 200 kr.)

Prisen omfatter: Halvpension: Aftensmad på hotellet. Ønsker om vegetarmad meddeles gerne ved tilmeldingen. På udrejsen: Aftensmad på overnatningshotellet. På hjemrejsen: Frokost på Tepes Gasthof, Schwarmstadt.

Afbud medfører ikke refusion af det indbetalte beløb.
Skyldes afbud sygdom, henvises til privat afbestillingsforsikring for evt. refusion af hele beløbet, incl. depositum.
Afbestillingsforsikring skal normalt tegnes som et tillæg, da den ofte ikke dækkes af en sygeforsikring, heller ikke, hvis denne er en del af den private husforsikring. De enkelte forsikringer har forskellige vilkår. Foreningen kan ikke konkret rådgive herom. Alle opfordres til at kontrollere indholdet af egne forsikringer. Alle deltagerne bør medbringe det blå sygesikringskort, vide, hvad det dækker og vurdere behovet for en eventuel privat tillægsforsikring, eks. sygeforsikring og afbestillingsforsikring.

Forbehold for evt. nødvendige ændringer.

Opdateret 13. juni 2018


© Udarbejdet af ThiseWeb.dk