Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Slægstræf 4.-5. november 2017


Udpluk af deltagerne lørdag eftermiddag.

Slægtstræffet 2017 blev afholdt i week-enden 4.-5. november på Aktivitetscentret, Park Alle, Frederiks.

I løbet af week-enden rundede små 200 mennesker de forskellige aktiviteter. Formiddagens program var som sædvanlig mest erfaringsudveksling om de seneste nyheder inden for forskningen af de forskellige slægter. Der var også hjælp til de spørgsmål, man måske er gået i stå med. Dette var der mulighed for hele dagen. Om eftermiddagen var der - som sædvanligt - oplæg med nyt fra foreningen.

Under dette punkt kunne formanden fortælle om en gave fra foreningens medlem Arne Krath, Firhuse. Arne afleverede en Bede- og sangbog, trykt i 1760 af den reformerte kirke i København. Det var meget følelsesmæssigt at få sådan en bog som de første kartoffeltyskere havde modtaget i forbindelse med deres ankomst og brugt ved gudstjenesterne i Frederiks kirke, efter dens indvielse i 1766. Samtidig fik vi et par rigtig flotte fotos fra midten af 1800-tallet af Phielbertægteparret, der boede i Aarestrup fr midten af 1800-tallet. I år var det om lørdagen suppleret med et oplæg om Hjorte- og Stordalen - det ukendte" kartoffeltyskerområde.
Otto Jakobsen fortalte om sit arbejde med at kortlægge området.

Lørdag aften var der gensynsfest med så 50 deltagere, hvor der var erfaringsudveksling og fotoudveksling - mest ved udveksling af USB-stik.

Bageren i Frederiks, Byens Kagemand, (Iben og Lars) havde doneret kringlen til kaffen - mange tak for det! Den gjorde stor lykke!
Formanden viser de to billeder af et Fielbertægtepar fra udflytningen til Aarestrup - foræret til foreningen af Arne Krath

Den originale Salmebog fra 1760 foræret af Arne Krath.

Søndag formiddag var der bustur på heden for 47 tilmeldte. Se nærmere under linket: http://kartoffeltysker.dk/Pages/aktivitet.asp?id=2

For øvrige var der om formiddagen almindeligt slægtstræf med samme program som om lørdagen.

Arne krath afleverede rammerne til de to fotos, han havde foræret os om lørdagen samt et stort religiøst billede, af den type, der tidligere hang i mange hjem.

Om eftermiddagen fortalte foreningens næstformand Jan Hyllested om sit aktuelle arbejde med at systematisere kartoffeltyskerslægterne, så de kan stilles til medlemmernes rådighed.
Efter oplægget var der god tilslutning til en halv times afsluttende fællessange.
 
Opdateret 10. november  2017
Nogle af deltagerne på Bustur på Heden på det sted, Wackershausen (senere Frank)boede Ulvedalene som den første beoer (som nabo til Herold)

Jan Hyllested fortæller om sit forskningsarbejde. Arne Krath sidder i forreste linie som tilhører.
© Udarbejdet af ThiseWeb.dk