Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Bustur på Heden 6. november 2016


Bussen i Ulvedalene.
Deltagerne startede med morgenkaffe inden den egentlige turstart kl. 9.30 fra Aktivitetscentret, Park Alle, Frederiks.

Turen fulgte sidste års rute rundt til de første bosættelser og nogle af de steder, der udflyttedes til i 1779 og 1793. Vi kørte gennem Aarestrup, der først sent blev til en udflytterkoloni. Derfra til Ulvedalene, hvor Herold boede, da han flyttede fra Havredal, da han blev skovfoged ca. 1799. Vi fortsatte til Havredal, den første egentlige bebyggelse med den gamle bygade og den gamle smedje.
Videre til Bräunerudflytningen Trehuse, via Karuphøj og Skansen – måske i dag mest kendt for Cramerslægten, men oprindeligt boede der 10 slægter i området.
Derfra til den anden store bebyggelse, Grønhøj. Derfra til Tohuse og videre ad Mønstedsvejen og Hvidevej samt dens forlængelse Hjortedalen, et område med enkelte udflytninger.
Vi ramte Grønhøj-Skivevejen og kørte forbi von Kahlens Kongenshus, der ikke længere findes, men der er i dag en kro på stedet. Der var et kort ophold ved vejen ned til Mindeparken ved det nye udsigtstårn. Derfra videre til Resenfelde (Dürr, Harritz og Kriegbaum), tilbage over Benslehøj (Bertel, Bitsch, Cramer og Rost) og Firehuse (Jung, Luth og Herrmann - senere Krath, Harritz og Brüner m. fl.)

Opdateret 7. november 2016Vejen ned til mindeparken.

Formanden forklarer tegningen over hedearealets opbygning på en af mindestenene på vejen til mindeparken.© Udarbejdet af ThiseWeb.dk