Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Kolonien Anton (Sadovoe)


Den luhterske sommerkirke i Anton med et medlem af Gantzhornsslægten, maj 2014. I dag bruges den til ungdomsklub.
Kolonien Anton ligger ca. 60 km syd for Saratov på Volgas lettere kuperede vestlige bred. For kartoffeltyskere er specielt familierne Gantzhorn og Pauli interessant.
Kolonien blev grundlagt som en reformert koloni 7. september 1764.
Den er opkaldt efter dens første leder Anton Pauli (Антона Пауля), oprindelig skolelærer i Leutershausen inden han førte en kolonne sydtyske kolonister til Danmark. Han var bosat på Randbøl Hede inden han udvandrede til Rusland, hvor han altså blev den første leder i kolonien Anton.

Der blev i Anton bosat  i alt 29 kolonistfamilier fra den jyske hede. Af disse er der kun 1 familie, der har kendte familiemæssige  relationer til de kartoffeltyskere, der blev på heden. I 1767 var der i alt 63 familier med i alt 229 indbyggere,
1926 fandtes der 315 familier, heraf 310 tyske med 1581, hvoraf 713 var mandlige og 826 kvindelige af tysk afstamning.
befolkningstalet i dag har vi ikke, men det synes tæt på det oprindelige i 1764.

Pauli
Anton Pauli efterlod ingen familiemedlemmer på heden. Når foreningen alligevel har en særlig interesse for ham, skyldes det specielt, at en af hans efterkommere var vort nu afdøde æresmedlem Ingo Pauli, hvis forældre kom til Tyskland efter den russiske revolution, hvor flere familier forlod det volgatyske område.

Gantzhorn
Den eneste kendte familie med direkte familieforbindelser til slægter, der blev på heden, var Georg Bernhard Gantzhorn, bror til Johann Adam Gantzhorn, der blev boende som kolonist i Frederiksmose.Gråmose.

Georg bliver ca. 1768 i Antom gift med Catharina Jöder, født 23/12 1752 i Heiligkreuz/Odenwald, døbt 24/12 1752 i Leutershausen, Bergstraße. Hun var datter af Johannes Jöder og Maria Barbara Weber, der udvandrede til Danmark fra Odenwald med Anton Paulis kolonne (Pauli var jo også fra Leutershausen). Johannes Jöder blev 5/12 – 1760 bosat i Frederikshåb/ Randbøl hede og rejste senere til Volgakolonien Anton – så Georg Gantzhorn har formentlig først lært sin hustru at kende i Anton. Georg døde der efter 1798.

Andet
1767 -1799 havde kolonien egen reformert præst tilknyttet menigheden i kolonien Messer. I dag er kolonien en forstad til  Balzer.

Opdateret 31. marts 2015Ruinerne af den lutherske vinterkirken i Anton med den specielle byggestil med to forskellige murstensfarver. Kirken er den eneste i området med et indmuret kors.

Kornladen kan føres tilbage til Volgatyskertiden.

Et gadeparti fra Anton maj 2014

Gadeparti fra Anton maj 2014

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk