Kartoffeltyskerne på Alheden

Gå tilbage til forrige side

Tur på heden 2015 7. november kl. 9.30


En gruppe deltagere får forklaret stenene, der står på vejen ned til mindeparken på Kongenshus(klik på billedet for stort format).

Lørdag den 7. november kl. 9.30 kørte vi årets bustur rundt på Alheden til de første kartoffeltyskerkolonier i Havredal, Grønhøj samt nogle af de steder, kolonisterne eller deres børn flyttede ud til i 1779 og 1793. Turen varede ca. 2½ time. 

Ruten gik gennem områderne tæt på Aarestrup, hvor nogle fra slægterne Bitsch, Würtz og Filbert flyttede ud. Derefter til selve Aarestrup, hvor vi så de matrikler, nogle fra slægterne Laier og Besser flyttede til - samt ikke mindst det nærliggende Ulvedalene, hvor Herold var skovfoged.  Turen gik videre til Havredal, den første egentlige bebyggelse, gennem den gamle bygade med den gamle smedje bygget af en Breuner.  

Derfra til Trehuse (Bitsch, Breuner, Dürr, Würtz, Cramer), via Karuphøj og Skansen – i dag mest kendt for Cramerslægten, men oprindeligt boede der 10 slægter i området - vi så med sikkerhed en Cramer- og en Bertelgård.

Derfra til den anden store bebyggelse Grønhøj.

Som noget nyt kørte vi gennem Hjorte- og Stordalen og så "bagsiden" af den grund, en af Christian Cramers sønner lyttede ud til omkring 1800.  Derfra videre til Tohuse (Berthel - Laier - og tæt på matriklen, hvor Anne Margrethe Lauthin boede, da hun måtte flytte fra Firhuse ved manden Johannes Jungs død.)

Videre ad Grønhøj-Skivevejen forbi von Kahlens Kongenshus (i dag kro) over Kongenshus Mindepark med det nye udsigtstårn til Resenfelde (Dürr, Harritz og Kriegbaum), Benslehøj (Bertel, Bitsch, Cramer, Rost) samt Firehuse. (Jung, Herrmann, Harritz, Krath.)

Opdateret den 10. november 2015

 

© Udarbejdet af ThiseWeb.dk