Kartoffeltyskerne på Alheden

Tur på heden 2018


Ulvedalene

Søndag den 4. november:
42 deltagere var med på den 2½ time lange tur - igen i år kørt af Viborg turisttrafik.

Første del af turen førte os gennem et område tæt på Frederiks med en del Bitschudflyttergårde. Derfra videre til såvel en Würtz som en Fielbertgård tæt på det nærliggende Årestrup.

I Årestrup så vi matriklerne hvor Bessersægten fik de første gårde - og blev klogere på, den ene Bessergård oprindelig lå på den anden side af den nuværende Årestrupvej. Derudove var Årestrup første bosættelse for Fielbert og Verscht, hvis efterkommere er bedre kendt som Georgsen - efter Georg Verscht.

Turen fortsate til Ulvedalene med Wackerhausen, senere Franck – og Herold, der blev skovfoged. Derfra til de reformerte kolonisters  Havredal - for mange til at blive nævnt enkeltvis  her, men de finds jo under slægtsoversigten. Vi så den gamle bygade med den gamle smedje, Trehuse (Breuner og Dürr) via Karuphøj (Breuner)  i området udstykket af den 1. gård i Trehuse.
Herfra til Skansen – mest kendt for Cramerslægten, men oprinde­ligt var der 10 slægter.

Næste mål var de lutherskes Grønhøj. Via Stordalen til Tohuse. Ad Mønstedvejen og Hvidevej til Hjortedalen med udflytterslægter som Cramer (nu beboet af Harritz), Daniel Krath, Laier, Philbert, Herold, Bitsch og Bärtel, Dürr m.fl.

Efter Hjortedalen ad Grønhøj-Skivevejen forbi von Kahlens Kongenshus (i dag kro) over Kongenshus Mindepark med udsigtstårnet, Resenfelde (Dürr, Harritz og Kriegbaum) samt Firehuse. (Jung - Lauth, Hermann (senere Krath – Harritz – Bräuner m.fl.) 

Opdateret den 8. november 2018
Ulvedalene

Her lå den gamle smedie i Havredal

På vej til mindestenene i Kongenshus med udsigtstårnet i baggrunden

der fortælles om betydningen af herreds - og sognestenene.© Udarbejdet af ThiseWeb.dk