Stien med mindestenene på vejen ned til mindedalen for hedens opdyrkere.
|
Turen blev afviklet søndag den 2. november kl. 9.30. med afgang fra Aktivitetscentret, Park Alle 2, Frederiks.
Vi besøgte de områder, hvor de første kolonister
bosatte sig, samt nogle af de steder, som de selv eller deres børn
senere flyttede ud til.
Turen startede gennem Aarestrup med åen, der
betød meget for de første kolonister. Så til Ulvedalene med matriklen,
hvor Herold boede fra 1799 som skovfoged i den flotte og særprægede natur,
da han flyttede ud fra Havredal. Derefter kørte vi til den første
kolonistby, der oprindelig hed Havredal, men af kolonisterne blev kaldt
Frederikshede - og nu igen hedder Havredal. Vi kom forbi stedet, hvor byens kro lå - i dag et moderne parcelhus uden præg af kro. Kørte forbi den gamle smedie i Frederiskhede (Havredal) og så nogle af de små diger, der adskilte byens huse.
Derfra videre til Trehuse. hvor alle tre huse oprindelig var beboet af Breunerslægten, da de flyttede ud fra deres hovedby - og så matriklen, hvor kong Chr. den 7. ved et besøg gik gennem husets fugtige lergulv. Videre til Skansen, der oprindelig bestod af 10 gårde, i dag mest kendt som Cramergården, men også andre familier bor der. Vi fortæller lidt om baggrunden for det lidt særprægede navn.
Derfra til
kolonistbyen Frederikshøj, oprindeligt Grønhøj, det navn, byen her i
nutiden har fået tilbage.Vi passerede "Svenskerhuset", vort lille museum ved Grønhøj kro, hvor man kan se en matrikel, der viser de oprindelige grundes størrelse. Digerne er tydelige i Grønhøj.
Videre til Tohuse og retur via
Hjortedalen/Stordalen, hvor vi fortalte lidt om gårde, der var udflyttet dertil, inden turens næste mål, Kongenshus. Vi kørte gennem det fredede
lyngområde, hvor vi fik indtryk af det landskab, der mødte de først kolonister, inden vi havde et kort ophold ved stien med herredsstenene, der dels viser,
hvilke herreder, der opdyrkede heden, dels hvor
store arealer, der blev opdyrket i perioden 1850 - 1950. Stien fører ned til mindepladsen, som dog er for langt væk til et besøg på en kort præsentationstur som denne. (800 meter hver vej). Mange benyttede muligheden til at se området fra oven fra det nye udsigtstårn samt de nye plancher med fortællingen om kartoffeltyskerne. Turen fortsatte over heden og videre til Resenfelde, Benslehøj, også kaldet "Klevimel", hvortil der i 1793 blev udflyttet 4 gårde, deraf navnet Firehuse og retur til Frederiks forbi kirken.
Opdateret 4. november 2014
Første stop på turen var i Ulvedalene, hvor kolonisten Matthias Herold, udvandret fra Ladenburg, boede som skovfoged fra 1799.
|
Busdeltagerne på stien med mindestenene
|
En af herredsstenene i Kongenshus mindepark
|
Udsigten fra det nye udsigtstårn i Kongenshus Mindepark.
|